Tyrimas: patyčių tarp Lietuvos mokinių pradeda mažėti

  • Teksto dydis:

Patyčių tarp Lietuvos mokinių pradeda mažėti, rodo naujausio tarptautinio mokinių gyvensenos ir sveikatos tyrimo duomenys.

„Palyginti su 2014 metų tyrimu, stebimas minimalus patiriančių patyčias sumažėjimas – 2014 metais patyčias patyrė 29 proc. mokinių, o pernai – 27,6 procento“, – sakė šio tyrimo Lietuvoje autorius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos tyrimų instituto mokslininkas Kastytis Šmigelskas.

Tyrimo duomenimis, taip pat nežymus sumažėjimas stebimas, vertinant patyčias virtualioje erdvėje – 2014 metais elektronines patyčias patyrė 10 proc. mokinių, o 2018 metais – 8 procentai.

K. Šmigelsko teigimu, dažniau – apie du kartus – tyčiojasi bei patyčių aukomis tampa berniukai.

Pasaulio sveikatos organizacijos atliktas tyrimas atskleidė, kad pernai Lietuvoje patyčias patyrė 29 proc. berniukų ir 26 proc. mergaičių. Prieš ketverius metus šie skaičiai buvo kiek didesni – 32 ir 26 procentai.

Be to, mažėja besityčiojančiųjų skaičius – pernai, kad tyčiojasi iš kitų nurodė 25 proc. berniukų ir 14 proc. mergaičių, prieš ketverius metus buvo atitinkamai 33 ir 16 procentų.

„Mažėja besityčiojančių vaikų, mažėja patyčias patiriančių berniukų, mažėja elektronines patyčias patiriančių vaikų. Tai – nepaprastai svarbi žinia, kad stebime patyčių mažėjimo tendencijas. Šie duomenys rodo, kad mūsų visuomenėje po truputį mažėja šios formos agresijos“, – teigia emocinės paramos tarnybos „Vaikų linija“ vadovas Robertas Povilaitis.

Tarptautinis mokinių gyvensenos ir sveikatos tyrimas atliekamas kas ketverius metus beveik 50-yje valstybių. Tyrimą Lietuvoje atlieka Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai, tyrimas Lietuvoje atliekamas nuo 1994 metų.

 


Šiame straipsnyje: patyčiosmokiniaityrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Vaikai atkartoja suaugusius.Kai nebebus patyčių Seime, per TV, neliks ir mokyklose....

Jonas

Jonas portretas
pirmiausia patyčios turi išnykti iš televizijos- pasiklausius Jakilaičio, Valatkos, Miliūtės ir kitų komentatorių,kritikų, kurie su pasitenkinimu, pasididžiavimu tyčiojasi iš kitų,norisi iškart televizijos atsisakyti, bet daug kam patinka ta politikų skatinama veikla

Kaip

Kaip portretas
Kaip gali mažėti,jeigu seimo nariai vos nekasdien tyčiojasi vieni iš kitų
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių