Tyrimas: Lietuvos policija pasitiki daugiau gyventojų

  • Teksto dydis:

Šiandien pristatytas didžiausias šalyje tyrimas apie gyventojų viešojo saugumo būklę, požiūrį į policiją ir kitas institucijas. Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa buvo atlikta 2013 m. rugpjūčio-spalio mėnesiais, ją atliko „Socialinės informacijos centras”, apklausti 3036 žmonės.

Tiriamuoju laikotarpiu pagerėjo gyventojų nuomonė daugeliu klausimų, susijusių viešojo saugumo būklės ir policijos veiklos vertinimu. Per devynerius metus pastebimai išaugo savo gyvenamojoje vietoje (mieste ar rajone) saugiai besijaučiančių, gerai kriminogeninę situaciją vertinančių ir manančių, kad rizika tapti nusikaltimo auka maža, gyventojų dalis.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pasidžiaugė, kad  Lietuvoje dar nebuvo tiek daug saugiai besijaučiančių ir gerai policijos darbą vertinančių gyventojų, kaip šiuo metu.

„Džiaugiuosi, kad šalies gyventojai aukštai vertina policijos darbą ir jos svarbą užtikrinant viešąjį saugumą“, – teigė ministras.

Pasitikėjimas policija siekia 69 proc., o policijos darbą teigiamai vertina 64 proc. šalies gyventojų. Gyventojų pasitikėjimas policija per devynerius metus išaugo daugiau nei 20 proc.

Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad gyventojų pasitikėjimas yra vienas iš svarbiausių policijos veiklos vertinimo kriterijų. „Mums labai svarbu žinot, ko nori gyventojai, kaip jie vertina mūsų darbą, todėl apklausos atliekamos kiekvienais metais. Apklausų rezultatai yra analizuojami, pagal tai sudarinėjami mūsų veiklos planai, stengiamės atsižvelgti į gyventojų nuomonę“, – sakė policijos vadovas.

Gyventojų apklausų duomenys rodo, viena svarbiausių ir kartu geriausiai vertinama policijos veiklos sritis yra smurtiniai nusikaltimai. Svarbiausiomis, bet prasčiau vertinamomis policijos veiklos sritimis gyventojai įvardijo šias: vagysčių iš gyvenamųjų patalpų tyrimas, narkotinių medžiagų kontrolė, organizuoto nusikalstamumo kontrolė, darbas su nepilnamečiais ir smurtinių nusikaltimų tyrimas.

Palyginti su 2012 m. išaugo visų vietinės policijos veiklos sričių vertinimas. Per pastaruosius septyniolika metų pastebimai išaugo policijos pareigūnų vertinimas. Dabar gyventojai daug dažniau apibūdindami policijos pareigūnus jiems priskiria teigiamas savybes. 66 proc. gyventojai mano, kad pareigūnai yra tvarkingi, 56 proc. – išmano savo darbą, 46 proc. – mandagūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oksfordas

oksfordas portretas
policija pasitikime,dirba gerai,nors algos ir protu nesuvokiamos-lt

oksfordas

oksfordas portretas
policija pasitikime,dirba gerai,nors algos ir protu nesuvokiamos-lt

oksfordas

oksfordas portretas
policija pasitikime,dirba gerai,nors algos ir protu nesuvokiamos-lt
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių