Tyrimas: Lietuvos mokyklose vaikai valgo sveikiau nei kitose ES šalyse

  • Teksto dydis:

Lietuva pagal keliamus moksleivių mitybos reikalavimus lenkia didesnę dalį Europos valstybių, rodo Europos Komisijos (EK) pateikti duomenys.

EK Jungtinio tyrimų centro ataskaita apie maisto politiką Europos mokyklose parodė, jog visos tirtos šalys (28 Europos Sąjungos narės, taip pat Norvegija ir Šveicarija) yra parengusios maisto mokyklose rekomendacijas, tačiau jos labai skirtingos. Pavyzdžiui, tik kiek daugiau nei pusėje tirtų valstybių (tarp jų - ir Lietuvoje) nacionalinė maisto mokyklose politika taikoma privalomai.

Lietuvoje taip pat, kaip ir pusėje tirtų valstybių, taikomi apribojimai vadinamiesiems užkandžių pardavimo automatams arba jie visiškai draudžiami.

Anot tyrimo, tokie automatai draudžiami Kipro, Danijos, Prancūzijos, Slovėnijos, Maltos valstybinėse mokyklose, Slovakijoje automatuose negalima parduoti saldumynų.

Tuo metu Lietuva su Bulgarija, Vengrija bei Latvija leidžia mokyklose statyti automatus su apribojimais – draudžiama parduoti kai kuriuos nesveikus maisto produktus ir gėrimus.

Tik kartu parduodant ir sveikus produktus tokie automatai nedraudžiami Austrijos, Nyderlandų, Portugalijos, dalyje Jungtinės Karalystės (Škotijos ir Velso) mokyklose. Belgijos Flandrijos srities mokyklose, Italijoje ir Ispanijoje sveiki produktai pardavimo automatuose yra tik rekomenduojami.

Tyrime taip pat nurodoma, jog du trečdaliai valstybių yra nustačiusios reikalavimus mokyklų maitinimo personalui parengti.

Tačiau Lietuva, kaip ir Kipras, Čekija, Airija, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija bei Anglija, nepatenka tarp tokių valstybių. Latvija ir Švedija privalomo pasirengimo taip pat nereglamentuoja, tačiau pabrėžia tinkamai parengto personalo svarbą.

Dauguma tirtų šalių ir mokyklų kelia tam tikrus reikalavimus valgiaraščiams. Kai kurios valstybės yra nustačiusios reikalavimus tiekti mažai riebalų turinčius produktus mokyklose, taip pat apibrėžusios maisto gamybos būdus be aliejaus ar kitų riebalų.

Lietuva, kaip ir Latvija, Kroatija, Belgijos Valonijos sritis bei Anglija, yra uždraudusios arba apribojusios maisto priedų naudojimą mokyklose tiekiamame maiste. Mūsų šalis kartu su Belgijos Valonijos sritimi, Bulgarija, Slovėnija, Šveicarija taip pat moksleivių mitybos standartuose yra patvirtinusi jodo naudojimą.

Tik nedaugelis valstybių, tarp jų ir Lietuva, nėra nustačiusios, kiek kartų per savaitę moksleiviams turi būti patiekiama vadinamoji raudonoji (dažniausiai jautiena ir kiauliena) mėsa bei žuvis.

Vis dėlto Lietuva yra tarp šalių, kurios taiko daug reikalavimų vaikų mitybai mokyklose.

Pavyzdžiui, Lietuvoje taip pat draudžiama tiekti saldintus gaiviuosius gėrimus, nurodoma, kad geriamas vanduo moksleiviams turi būti „lengvai prieinamas“, taikomi kiti gėrimų apribojimus.

Latvijoje, Bulgarijoje, Kipre, Čekijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose ir Rumunijoje saldinti vaisvandeniai mokyklose nėra draudžiami.

Visiškai subalansuoto maisto ir maistingumo standartai (pvz. kiek turi būti patiekiama daržovių ir vaisių, pieno produktų, žuvies, mėsos, druskos, aliejuje keptų produktų ir kt.) netaikomi tik Lenkijoje, Kipre ir Graikijoje, mažai taikomi Rumunijoje, Portugalijoje, Maltoje, Liuksemburge, Norvegijoje, Nyderlanduose, Slovakijoje.

Atsižvelgiant į tyrimą, Lietuvos mokyklose taip pat taikomi aukšti reikalavimai dėl maiste esančių mikroelementų, vitaminų, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, proteinų kiekių.

Tyrimas 28-iose ES valstybėse, Norvegijoje ir Šveicarijoje buvo atliekamas nuo 2013-iųjų gegužės iki 2014-ųjų vasario.

Tyrimas atliktas siekiant paremti 2007 metų ES strategiją dėl sveikatos klausimų, susijusių su mityba, antsvoriu ir nutukimu, taip pat 2014-2020 metų ES veiksmų planą dėl vaikų nutukimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių