Tyrimas: kas skatina moksleivius gerai mokytis?

Nors šalyje ekonominė krizė, jaunimas į priekį žvelgia optimistiškai: moksleivių mokymosi motyvacijos tyrimas rodo, jog moksleiviai mokyklose mokosi dėl geresnės ateities.

Tačiau daugiau nei pusė norėtų gauti ir finansinį paskatinimą už savo pastangas moksluose.

"Tyrimą atlikome visų pirma siekdami išsiaiškinti, kaip mokiniai, jų tėvai ir mokytojai vertina mūsų sukurtą mokinių pažangumo programą "Maximalistas", tačiau taip pat norėjome sužinoti, kokios priemonės šiuo metu vaikus labiausia skatina gerai mokytis",- sako bendrovės "Maxima LT" generalinis direktorius Gintaras Jasinskas.

Įvertinus lapkričio pabaigoje - gruodžio pradžioje atlikto moksleivių mokymosi motyvacijos tyrimo rezultatus paaiškėjo, jog, pačių moksleivių nuomone, juos labiausiai motyvuojanti priemonė yra moralinis paskatinimas (82 proc.). Geresnių mokymosi rezultatų juos skatina siekti galimybė įgyti gerą specialybę ir gauti gerą darbą (60 proc.), galimybė įstoti į prestižinę aukštąją mokyklą (47 proc.), žinių siekimas (40 proc.) bei pagyrimai šeimoje (16 proc.).

Beveik penktadalis mokinių atsakė, jog juos mokytis motyvuoja ir materialios priemonės. Tuo tarpu stipendijas už mokymąsi gerais pažymiais "Maxima" darbuotojų vaikams mokančią "Maximalisto" programą teigiamai įvertino didžioji dalis respondentų - net 90 proc. moksleivių, žinančių apie programą. Daugiau nei pusė apklaustųjų mokinių norėtų turėti galimybę dalyvauti šioje programoje.

Pasak bendrovės vadovo, atlikę šį programos tikslinių grupių tyrimą, "Maxima LT" komanda artimiausiu metu programą "Maximalistas" pristatys ir apie mokymąsi skatinančius motyvus diskutuos su pedagogų asociacijomis ir mokyklų bendruomenėmis.

Tyrime be moksleivių apie mokymosi motyvaciją taip pat buvo apklausti ir jų tėvai bei mokytojai. Beveik trečdalis mokytojų nurodė manantys, jog vaikus gerai mokytis skatina materialinės priemonės. Labiausiai, anot pedagogų, vaikus skatinantis gerai mokytis veiksnys yra įsigyti gerą specialybę ir gauti gerą darbą (63 proc.).

Moksleivių tėvai taip pat mano, kad moksleivius labiausiai motyvuoja moralinis paskatinimas (75 proc.), o svarbiausi veiksniai – galimybė įsigyti gerą išsilavinimą ir gerą darbą. Tai, kad gauti gerus pažymius jų vaikus labiausiai skatina materialinės priemonės, nurodė beveik šeštadalis apklaustųjų moksleivių tėvų.

Tyrimas apie moksleivių mokymosi motyvaciją bendrovės užsakymu buvo atliktas 2008 m. lapkričio 27 d. - gruodžio 5 d. Šiuo laikotarpiu bendrovės "Rait" specialistai apklausė 330 vyresnių nei 15 metų moksleivių ir tėvų, turinčių 12 metų ir vyresnių vaikų, besimokančių mokykloje. Taip pat buvo apklausti 216 penktų – dvyliktų klasių mokytojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių