Tyrimas: kas aštuntas lietuvis apsisprendžia tik rinkimų dieną

  • Teksto dydis:

Kas aštuntas lietuvis tik rinkimų dieną apsisprendžia, už kurią partiją balsuoti, rodo naujas tyrimas.

Eurobarometro apklausos duomenimis, paskutiniuose Europos Parlamento rinkimuose sprendimą paskutinę dieną priėmė 12 proc. balsavusių Lietuvos piliečių. Visoje ES sprendimą paskutinei akimirkai atidėjo 7 proc. rinkėjų.

Gegužę vykusiuose rinkimuose 44 procentų balsavusių Lietuvos gyventojų pasirinko tą partiją, už kurią anksčiau balsuodavo, remdamasis Eurobarometro duomenimis pranešė Europarlamento informacijos biuras.

62 proc. balsavusių žmonių nusprendė ateiti į rinkimus manydami, kad balsuoti yra jų pilietinė pareiga. ES taip manančiųjų vidurkis siekia 41 proc.

Paklausti apie problemas, kurios vertė balsuoti EP rinkimuose, Lietuvos rinkėjai dažniau negu kitų ES šalių gyventojai minėjo ekonomikos augimą, pensijų ateitį, energetiką bei žemės ūkį, o rečiau – imigraciją, ES tarptautinį vaidmenį, ES institucijų galias bei kovą su klimato kaita.

Nebalsavę lietuviai dažniau negu kitų ES šalių gyventojai teigė, jog „balsas neturi jokių pasekmių arba nieko nepakeičia“: taip teisinosi 19 proc. nebalsavusių lietuvių, o ES vidurkis – 14 proc. Pastebėtina, kad Lietuvoje gerokai sumažėjo žmonių, nepasitikinčių ar nusivylusių politika apskritai – taip šiemet teisinosi tik 16 proc. nebalsavusių lietuvių, o ES vidurkis – 23 proc. Ankstesniuose rinkimuose tai būdavo svarbiausia lietuvių nebalsavimo priežastis.

Lietuvių požiūris į ES ir jos institucijas yra gerokai teigiamesnis negu vidutinio europiečio: 69 proc. Lietuvos gyventojų jaučiasi ES piliečiais (ES vidurkis – 63 proc.), 57 proc. pasitiki ES institucijomis (ES vidurkis – 43 proc.), o pusė lietuvių įsitikinę, kad Europos Parlamentas atsižvelgia į jų rūpesčius (ES vidurkis – 38 proc.). 63 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad jų šalies narystė ES yra teigiamas dalykas (ES vidurkis – 51 proc.).

71 proc. Lietuvos gyventojų teigia turėję visą reikiamą informaciją, padėjusią pasirinkti, už ką balsuoti (ES vidurkis – 57 proc.). Kampaniją, skatinančią balsuoti EP rinkimuose, pastebėjo net 76 proc. Lietuvos gyventojų (ES vidurkis – 65 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Plikis

Plikis portretas
Tai geriau toki rinkėjai sėdėtų namuose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių