Tyrimas: kas antras lietuvis savo būstu dalijasi su gyvūnais

  • Teksto dydis:

Daugiau nei pusė, arba 54,2 proc. Lietuvos gyventojų savo būstu dalijasi bent su vienu naminiu gyvūnu. Dažniausiai lietuviams draugiją palaiko šunys (35,9 proc.), katės (30,4 proc.), žuvys ar kiti akvariumų gyventojai (2,1 proc.). Tarp kitų dažniau įvardinamų naminių gyvūnų – papūgos, triušiai, žiurkėnai, jūrų kiaulytės bei kiti augintiniai. Tai parodė rinkos tyrimų kompanijos TNS LT atliktas tyrimas.

„Lietuvius galima drąsiai vadinti naminių gyvūnėlių mylėtojais – apsilankius pas kas antrą gyventoją namuose išvysime katę, šunį ar kitą naminį gyvūną. Kaip ir galima buvo tikėtis, moterys bei gausesnės šeimos labiau linkę apgyvendinti savo būste mažuosius draugus, – sakė TNS LT Media departamento projektų vadovė Justina Tauginienė. 

Vilniečių namuose didesnė tikimybė užtikti katę – šį keturkojį renkasi beveik kas ketvirtas, arba 22,9 proc. sostinės gyventojų. Kauniečiai pasižymi didesniu prieraišumu šunims. Geriausiais žmogaus draugais vadinami keturkojai lydi 29,5 proc. Kauno gyventojų. Tuo metu dauguma klaipėdiečių labiau linkę gyventi be naminių gyvūnų –– jų neturi 66,7 proc. uosto gyventojų.

Tyrimas taip pat parodė, kad miestuose, turinčiuose nuo 2 tūkst. iki 200 tūkst. gyventojų, naminį gyvūną turi beveik pusė, arba 44,5 proc. namų ūkių. Gerokai aukštesnis šis rodiklis yra mažesnėse vietovėse, kur gyventojų skaičius neviršija 2 tūkst. Čia net trys iš keturių namų ūkių gali pasigirti keturkoju draugu, rečiau – kitais augintiniais.

Kita tyrimo metu išryškėjusi tendencija – kuo daugiau asmenų sudaro namų ūkį, tuo didesnė tikimybė, kad jame rasi ir augintinį. Penkis ir daugiau asmenų sudarančioje šeimoje šis skaičius siekia net 70,6 proc., keturių asmenų sumažėja iki 65,4 proc., o trijų asmenų – 59,5 proc. Savo būstu su naminiu augintiniu dalijasi tik kas trečias vienišius.

Naminių gyvūnų draugiją dažniau renkasi moterys – 57,2 proc. dailiosios lyties atstovių savo namuose turi augintinį. Tarp vyrų šis rodiklis gerokai žymesnis ir siekia tik 50, 6 proc. Rūpintis naminiu gyvūnu yra labiau linkę vidutinio amžiaus šalies gyventojai (59 proc.) tarp 30-39 ir 40-49 metų amžiaus. Jaunesnėse amžiaus kategorijose, nuo 15-19 bei iki 19-29 m., šis skaičius kiek žemesnis ir siekia 57,3 proc. Kuo šalies gyventojai yra vyresni, t.y. nuo 50 metų ir daugiau, tuo jie rečiau ryžtasi auginti naminius gyvūnus.


Šiame straipsnyje: Gyvūnaišunyskatės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko nuostabaus

Nieko nuostabaus portretas
Nemažai lietuvaičių labai mėgsta miegoti su šunimis, laižytis su šunimis, ėsti iš tos pačios lėkštės su savo augintiniu ir t.t. O artimą savo apspjaus. Žinot, kai Landsbergis pavadino Lietuvą ''šunauja'' - kažkuo tikrai buvo teisus.

padaužos

padaužos portretas
gyvūnai labai pataiso nuotaiką, bet kol jie jauni pridirba visko, šunys iškandžioja batus, katinai varto gėles, drasko užuolaidas, užaugę to tikrai nedaro
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių