Tyrimas: kaip Lietuvos ligoniai vaistams galėtų sutaupyti milijonus?

  • Teksto dydis:

Pakeitus „senų“ kompensuojamųjų vaistų kainų reglamentavimą, sergantys žmonės Lietuvoje per metus galėtų sutaupyti apie 70 mln. eurų, sako Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje atstovė.

Pasak Rūtos Pumputienės, nesant konkurencijos, gamintojai nėra suinteresuoti juos parduoti pigiau.

„Sumažinus generinių ir patentą praradusių, kitaip vadinamų „senų“, vaistų didmeninę kainą iki žemiausios kainos Europoje, pacientai vaistams per metus galėtų išleisti 69,533 mln. eurų mažiau, o poveikis Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui per tą patį laikotarpį galėtų siekti 60,138 mln. eurų“, - antradienį spaudos konferencijoje sakė rūmų sveikatos reikalų komiteto „Local American Working Group“ (LAWG) vadovė R.Pumputienė.

Anot jos, norint sumažinti patentą praradusių vaistų kainas, reikia sistemiškai keisti patentus turinčių ir neturinčių vaistų kainų reglamentavimą - jis negali būti vienodas.

„Viskas yra pagal tą patį principą. Nėra atskirtas naujų ir senų vaistų kainų reglamentavimas. Mes siūlome, kad pirmiausia turi būti atskirtas reglamentavimas. Be to, yra neskatinama senų vaistų konkurencija. Kur nėra konkurencijos, nė vienas gamintojas nebus suinteresuotus vaistus pateikti mažesne kaina“, - tvirtino R.Pumputienė.

Jos žodžiais, Lietuvoje nėra veiksmingos kompensuojamų vaistų kainodaros pagal referencinių valstybių modelį, o sprendžiant dėl vaistų kompensavimo, nėra vertinamas realus vaistų veiksmingumas.

„Reglamentavimą keisti reikėtų sistemiškai, nes kainas reglamentuoja ne įstatymas, o viskas palikta ministerijų įsakymų lygmenyje. Vienos eilutės pakeitimas įsakyme neduos drastiško pokyčio kainose, tačiau darant tai sistemiškai, galima kainas sumažinti“, - kalbėjo R.Pumputienė.

Pagal referencinių valstybių modelį kainos nustatomos, atsižvelgiant į kainas 8-iose Europos valstybėse, tarp jų - Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje.

LAWG užsakymu konsultacijų ir audito bendrovė „Ernst & Young Baltic“ palygino 25 Europos valstybių kompensuojamų vaistų praėjusių metų sausio mėnesio kainas. Tyrimas parodė, kad tik Bulgarijoje „senų“ kompensuojamųjų vaistų kainos buvo didesnės nei Lietuvoje. Kitose valstybėse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Švedijoje ar Vokietijoje tokių vaistų kainos buvo mažesnės.

Kompensuojamųjų vaistų rinkos tyrimą neseniai atlikusi Konkurencijos taryba pranešė, kad vaistų kainos nemažėja, nes ribojamas pigesnių vaistų patekimas į kompensuojamųjų vaistų rinką. Tokiu būdu neefektyviai naudojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšos.

Tarybos ekspertai nustatė, kad į Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną įtrauktų vaistų konkurencija yra silpna, nes teisinis reguliavimas sudaro palankias sąlygas rinkoje išlikti gamintojams su kelis kartus aukštesnėmis kainomis nei konkurentų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš metus teigė, kad šiuo metu galiojanti galiojanti kompensuojamų vaistų kainų nustatymo tvarka yra moraliai pasenusi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jei naudoji

Jei naudoji portretas
pav. Betaloc ZOK, dovanų gauni visą puokštę ligų.Nuo jo pasireiškia nuovargis,viduriavimas, vidurių užkietėjimas, dusulys fizinio krūvio metu, širdies plakimo pojūtis, kulkšnių tinimas, dėmesio sutelkimo sutrikimas,užmigimo sutrikimas, nakties košmarų, odos išbėrimas, kvėpavimo takų gniaužimo pojūtis,svorio prieaugis,nervingumas, nerimas,plaukų slinkimas,regos sutrikimai, akių sausumas ir paraudimas,burnos sausumas,skauda sąnarius, sutrinka ar išnyksta atmintis,girdisi triukšmas ausyse. Žinoma ne iš karto ir gal būt ne visiems, bet mtikrai daugeliui. Taigi gydaisi tokiais vaistais ir dovanų gauni mažiausiai 3 papildomas ligas. Kiti širdininkų ir hipertonikų vaistai irgi ne kuo geresni. Geras biznis vaistininkams ir vaistų gamintojams ar ne? O gerus vaistus, su mažiausiais šalutiniais poveikiais slepia po devyniais užraktais, kad tik nesugalvotume jų prašyti.

brangiausi vaistai pas mus

brangiausi vaistai pas mus portretas
zmones jau pasimoke jei imi pigesni vaista ne originala jis veikia blogiau.neaisku kiek cia is visur tu pakaitalu privezta.geriau moka brangiau bet ima vaista originala.kai tu pakaitalu neperka tai siunta straipsnius raso.imkit gerus pakaitalus vaistu zmones pirks.mes nezinom kurios patikimos firmos vaistu gamintojos bruka mums viska
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių