Turėtų pritarti deryboms su Rusija

Briuselyje pirmadienį posėdžiaujantys ES ministrai, neoficialiais duomenimis, turėtų pritarti Europos Komisijos (EK) siūlymui atnaujinti derybas su Rusija.

Užsienio reikalų ministrai aptars ES gynybos ir saugumo politiką, pasirengimą gruodžio mėnesio vadovų tarybai bei santykių su Rusija būklę, praneša Lietuvos radijas.

Jokių raštiškų išvadų, dėl kurių šalims reikėtų oficialiai susitarti, ministrai netvirtins, tačiau apsikeis nuomonėmis dėl EK bei ES tarybos pateiktos santykių su Rusija apžvalgos.

Neoficialiais duomenimis, ministrai turėtų pritarti EK siūlymui atnaujinti derybas su Rusija dėl naujos partnerystės sutarties per lapkričio 14 d. Nicoje įvysiantį ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, nors tam priešinasi Lietuvos ir Lenkijos diplomatai, teigdami, jog negalima Rusijai nuolaidžiauti dėl Gruzijos.

EK ir ES pirmininkaujanti Prancūzija atvirai pasisako, jog derybas reikia tęsti ir primena, jog neeilinėje vadovų taryboje rugsėjo 1-ąją buvo patvirtintas bendras tekstas, kuriame parašyta, jog derybos atidedamos, o ne sustabdomos.

Šios formuluotės tuomet nevetavo nei Lietuva, nei Lenkija. Teisiškai, remdamasi šiuo dokumentu EK gali bet kada derybas, kurios oficialiai jau pradėtos liepos mėnesį, tęsti toliau.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy praėjusį penktadienį spaudos koferencijoje viešai pareiškė, jog, jo manymu, Rusija jau vykdo visus svarbiausius savo įsipareigojimus dėl kariuomenės atitraukimo iš Gruzijos ir Europos stebėtojų įsileidimo.

Tuo metu EK dokumentas ne taip optimistiškai vertina padėtį ir konstatuoja, jog ES ir toliau smerkia Rusiją dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos pripažinimo ir teigia, jog Gruzijos integralumas yra neginčijamas.

Tačiau ir EK rekomenduoja derybas tęsti ir jau jų eigoje išnaudoti visas galimybes spausti Rusiją galutinai įvykdyti įsipareigojimus dėl Gruzijos ir siekti kitų svarbių susitarimų.

Pasak EK prezidento Jose`o Manuelio Barroso, šitaip ES pademonstruotų Rusijai, jog kalba vienu balsu, ir būtų užkirstas kelias Rusijos siekiui skaldyti ir valdyti, pasirašant dvišales sutartis su atskiromis ES šalimis.


Šiame straipsnyje: ESderybosRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių