Tūkstančiai rusų sprunka nuo mobilizacijos: Lietuvą netrukus pasieks jų banga?

  • Teksto dydis:

Nuo mobilizacijos sprunkančių rusų banga Lietuvos dar nepasiekė, bet valdžios žodžiais – dar visko gali būti. Rusai toliau braunasi į Sakartvelą ir Kazachstaną. Ir jeigu šios šalys savo sienas uždarys, anot užsienio reikalų ministro, minios gali pasisukti link mūsų sienų. Maža to, dar sprendžiama ką daryti su Kaliningrado rusais, kurie turi lietuviškų šaknų. Ar juos įsileisti? Bet tokių gali būti apie 30 tūkst., tad baiminamasi dėl Lietuvos nacionalinio saugumo.

Siūlo gelbėti Rusijos lietuvius

Galbūt ir lietuvių kilmės Kaliningrado gyventojai septynis karo mėnesius sėdėjo prie televizoriaus, kaip kad sakoma apie kitus Rusijos piliečius. Taip pat jie turėjo septynis mėnesius pasikeisti pasą į lietuvišką. Nepaisant to, dabar Lietuvai iškilo klausimas: ar lietuvių kilmės rusus nuo mobilizacijos gelbėti? Pagal įstatymus, kad žmogus būtų laikomas lietuvių kilmės, užtenka įrodyti, kad bent vienas iš senelių laikė save lietuviu.

„Tai jau yra pagrindas. Aišku, ir pats asmuo taip pat save turi laikyti lietuviu“, – sakė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) praneša, kad tie Rusijos piliečiai, kurie turės lietuvišką kilmę patvirtinantį dokumentą, bus į Lietuvą įleidžiami.

„Ko aš nenoriu, ko noriu išvengti, kad mes dirbtinai nesukurtume kažkokio naujo šliuzo“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Skaičiuojama, kad Kaliningrade lietuviškos kilmės žmonių gali būti apie 30 tūkstančių. Tai yra beveik visa Marijampolė. Bet tai nereiškia, kad visi jie turi lietuvišką kilmę patvirtinantį dokumentą.

„Kai mūsų saugumo tarnybos pasakys, kad jos yra pajėgios užtikrinti patikrą ir duoti garantiją, kad tarp tų 30 tūkstančių nebus Rusijai lojalių žmonių, kurie kažką pradės veikti, kai rusiškasis pasaulis pakvies veikti, jeigu tokią garantiją gausiu, tai, sakykime, svarstyčiau tokį variantą“, – teigė L. Kasčiūnas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Opozicija demonstruoja, kad ji irgi yra susirūpinusi, buvo suorganizuota diskusija apie Rusijos mobilizaciją. Bet tuo metu Seimo salėje švilpavo vėjai, sėdėjo tik apie 20 opozicijos atstovų, net balkone lankytojų daugiau. O dar pirmas diskutuoti atėjo Petras Gražulis ir viskas pasidarė daugiau apie konservatorius nei rusus.

„Ar jūs žinote, ponai konservatoriai, kodėl jūs remiate V. Putiną?“ – klausė P. Gražulis.

Iš pradžių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis dar reagavo, bet paskui paliko salę. Opozicija liko kalbėtis negausiame savo būryje. Į tribūną buvo iškviesta kalbėti ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ar jūs žinote, ponai konservatoriai, kodėl jūs remiate V. Putiną?

„Mes laikomės tų sprendimų, kurie buvo priimti pirmiausia susitarus regionui“, – sakė A. Bilotaitė.

Bet per jos kalbą dalis opozicijos laiką išnaudojo kitaip – per kompiuterį žiūrinėjo naujų automobilių nuotraukas.

Suplūs į Lietuvą?

Tik į 4 milijonus gyventojų turintį Sakartvelą rusai plūsta toliau. Pasienyje mašinų eilės tęsiasi, sieną rusai kerta ir pėsčiomis, ir dviračiais. Daugiausia – karinio amžiaus vyrai.

„Jie labai greitai rašo įstatymus ir juos keičia. Norėčiau turėti laiko ir išvažiuoti dabar, tokiomis sąlygomis, kokias turime dabar“, – sakė iš Rusijos išvykstantis Boris.

Kol kas į Lietuvą, bėgdami nuo mobilizacijos, prašėsi tik šeši rusai. Jie įleisti nebuvo. Bet situacija gali drastiškai pasikeisti, jeigu Sakartvelas ir Kazachstanas savo sienas uždarys.

„Visko gali būti“, – pripažino G. Landsbergis.

Šis srautas gali pajudėti mūsų šalies kryptimi.

„Kitaip tariant, visiškai izoliavus Rusijos sienas, pamatytume didesnį judėjimą ir link Europos Sąjungos sienų, tai, ką mes stebėjome su Suomijos siena“, – sakė G. Landsbergis.

Nuo penktadienio jau ir Suomija nebeįleidžia rusų, turinčius turistines Šengeno vizas.

„Atsižvelgiant į dabartinę padėtį, šiuo sprendimu siekiama visiškai užkirsti kelią Rusijos turizmui į Suomiją ir su tuo susijusiam tranzitui per Suomiją“, – kalbėjo Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto.

Rusijoje esantiems Lietuvos piliečiams Užsienio reikalų ministerija (URM) rekomenduoja išvykti. Neatmeta lietuvių persekiojimo ir sulaikymo. Tokias rekomendacijas po Vladimiro Putino paskelbtos  mobilizacijos paskelbė ir JAV bei kitos šalys.

„Ne, papildomų grėsmių nėra įvardinta, tai tiesiog dėl mobilizacijos. Tie asmenys paraginami, kurie turi teisę išvykti, kad jie pasinaudotų ta galimybe išvykti“, – Seime sakė G. Landsbergis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojemobilizacijaPabėgėliaibėga iš RusijosLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių