Tremtinių vardų skaitymo renginys – rūpestis istorine atmintimi

Birželio 15-ąją minima okupacijos ir genocido diena, o prieš 75 metus, birželio 14-ąją, prasidėjo masinis Lietuvos piliečių trėmimas. Nuo ketvirtadienio Vilniuje, Aukų gatvėje vyko ir per naktį tęsėsi tremtinių pavardžių skaitymai.

Tremtinių ir politinių kalinių atminimo ir pagerbimo akcija #Ištark #Išgirsk #Išsaugok rengiama pagal projektą „Misija Sibiras“.

Projekto koordinatorius Karolis Žemaitis teigia, kad tokie skaitymai nėra reti pasaulyje – minint gedulo dienas dažnai skaitomi holokausto aukų vardai. Tačiau lietuvių tremtinių vardai iki šiol nebuvo viešai skaitomi.

„Šios akcijos tikslas – parodyti, kad tremtiniai nėra tik skaičiai, tik statistika. Jie – mūsų piliečiai, mūsų šeimų nariai ir kiekvienas jų turi atskirą likimą, savo istoriją. Norime parodyti, kad mums rūpi tremtinių atminimas ir jų istorinė atmintis“, – aiškino K. Žemaitis.

22 tūkst. tremtinių pavardes projekto iniciatoriai surinko kartu su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro specialistais. K. Žemaitis prisipažino nesitikėjęs, kad akcija sulauks tiek daug dėmesio net naktį.

Apie skaitymus, skirtus pagerbti tremtinių atminimą, išsamiau sužinosite LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių