Transporto lengvatos neįgaliesiems nebus naikinamos

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas patikino, kad neįgaliesiems nebus panaikintos transporto lengvatos, taip pat kompensacijos lengviesiems automobiliams įsigyti.

„Diskusijos labai aiškiai rodo, kurlink krypsta politinis apsisprendimas Seime. Jau vakar (pirmadienį - BNS) viešoje erdvėje buvo pasakyta, kad neįgaliųjų transporto lengvatą - tie 32,5 lito, ir dalinį kompensavimą automobilio įsigijimui ir pritaikymui neįgaliųjų poreikiams - iki 4160 litų vienam asmeniui - numatoma palikti, tai kiek daugiau nei 50 mln. litų (per metus - BNS). Taip pat ir dėl kitų dalykų - 2 proc. įmokų didinimo ("Sodrai" - BNS) - tik dar ieškoma būdų, kaip juos kompensuoti, nedidinant deficito", - Lietuvos radijo laidoje „Dienos tema" antradienį sakė D.Jankauskas.

Anot jo, dėl transporto išlaidų kompensavimo neįgaliesiems toliau diskusijos, matyt, nevyks.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys opozicijai priklausantis socialdemokratas Algirdas Sysas toje pat laidoje taip pat pareiškė, kad transporto lengvata turo būti palikta, nors jis užsiminė, kad galima būtų kalbėti apie išmokos sumažinimą.

Vyriausybės Seimui pateiktame "Sodros" biudžeto projekte ir jį lydinčiuose įstatymuose numatoma mažinti neįgaliųjų pensijas, kitas socialines išmokas, laikinai - dvejiems metams - naikinti transporto lengvatas ir kompensacijas lengvajam automobiliui įsigyti.

Seimas spalį po pateikimo jau yra pritaręs Transporto lengvatų įstatymo pataisoms, kurios numato panaikinti transporto išlaidų kompensaciją neįgaliesiems.

Dabar kiekvieną mėnesį neįgalus žmogus gali gauti apie 32 litų - 0,25 minimalaus gyvenimo lygio arba bazinės socialinės išmokos (MGL arba BSI) dydžio transporto išlaidų kompensaciją.

Vieną kartą per šešerius metus jis taip pat gali pretenduoti į kompensaciją iki 4,16 tūkst. litų (iki 32 MGL arba BSI) lengvojo automobilio įsigijimui ir jo techninio pritaikymo išlaidos padengti.


Šiame straipsnyje: transporto lengvatosneįgalieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių