A. Toliatas: seksualinių mažumų teisės turi būti apgintos, tik ne tradicinės šeimos sąskaita

  • Teksto dydis:

Feisbuke žinomam kunigui Algirdui Toliatui pasidalijus įrašu, raginančiu pasirašyti peticijas prieš lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą ir prieš Stambulo konvenciją, visuomenėje kilo šaršalas. Dvasininkas sulaukė ir LGBT bendruomenę palaikančiųjų kritikos. Pastarosiomis dienomis feisbuke brūkštelėjęs vos kelis sakinius, šįkart A. Toliatas išsakė, ką mano apie į jį skriejančias visuomenės kritikos strėles.

„Kovotojai su smurtu taip įsismagino pūsdami rusenantį dagtį, kad uždegė didžiulį laužą, kuris nuklojo pelenais visą Lietuvą. Net iš Modžiūnų atkeliavo Alpuonso klausimas – o kas tas genderizmas? Sunkiausia yra sudominti žmogaus širdį tiek, kad geri norai taptų realiais apsisprendimais ir veiksmais. Jei Stambulo konvencija nebūtų Lietuvoje ratifikuota, dėkoti reikės ne kokiai smulkiai žuvelei, atsitiktinai pakomentavusiai savo tinkluose, bet tiems ugnies pūtikams ir pūtikėms, kurie savo neadekvačiu entuziazmu ir elementaria nepagarba įpūtė abejones žmonių ir jų išrinktų valdžios atstovų širdyse, kad gal vis dėlto ne tokią rytojaus Lietuvą noriu matyti, kur net išsižioti baisu“, – feisbuke rašė kunigas.

Tikrai nieko neagituoju, bet jei koks Seimo narys ar net visa grupė pasigautų šią mintį, su mielu noru dovanoju autorines teises. Čia labai rimtai!

„Kalbėjau su Lietuvos pareigūnu, vykdžiusiu Turkijoje Europos Sąjungos misiją, kurios tikslas – dalintis gerąja patirtimi kovoje prieš smurtą ir padėti sukurti sistemą kovai prieš smurtą šalyje. Misijos biudžetas buvo 3 mln. eurų. Šalies policija mielai už tuos pinigus įsigijo autobusiukus. Su daug mažiau entuziazmo išklausė mokymus. Galutinis rezultatas – 84 milijoninėje šalyje, turinčioje 220 tūkstančių policijos pareigūnų, vos 124 žmonės dedikuoti kovai su smurtu. Vadinasi, vienam milijonui net dviejų pareigūnų nėra. Šiuo klausimu Lietuvoje situacija daug geresnė!“ – mintimis dalijosi A. Toliatas.

Kunigo teigimu, jis džiaugiasi, kad visuomenė pradeda drąsiai gilintis į vyraujančią situaciją dėl konvencijos. „Beje, kalbant apie Stambulo konvenciją, tai daugumai turkų, sakė, ji visai netrukdo. Sakė, net neskaitę. Bet labai didžiuojasi ja. Nes Stambulo. Ir pyksta ant lietuvių, kad neratifikavo dar. Bet juk mes lietuviai irgi ne iš kelmo spirti. Juk galima Vilniaus konvenciją susikurti. Subalansuotą mūsų kultūrai ir vertybėms. Tik įsivaizduokite, ir vėl Vilnius nustebintų pasaulį savo originalumu. Tikrai nieko neagituoju, bet jei koks Seimo narys ar net visa grupė pasigautų šią mintį, su mielu noru dovanoju autorines teises. Čia labai rimtai! Ir paskutinis dalykas. Kartais tyla svarbiau už garsą. Ji turi galią pažadinti minios jausmus. Aš labiausiai džiaugiuosi, kad visuomenė pradeda drąsiai kalbėti ir gilintis į situaciją. Ir vis labiau įsisąmonina, kad jei šiandien neišsakys savo pozicijos, rytoj jau nieks už juos neklaus, nes už juos jau bus viskas nuspręsta neatšaukiamai“, – socialiniame tinkle rašė A. Toliatas.

G. Skaraitienės / Fotobanko nuotr.

Nepalaikau jokios nepagarbos. Apginkime kiekvieno žmogaus tikėjimo laisvę ir prigimtines teises. Ypač tų, kurie patiria didžiausią smurtą ir priespaudą.

Kunigas tvirtino, kad po įrašų feisbuke ir sulauktos kritikos, jis sulaukė daug palaikančių skambučių. „Ačiū visiems, kurie palaiko garsiai ir tyliai, nes tikrai man dabar yra labai sunkus metas. Taip pat sulaukiau reakcijų iš nors ir mane palaikančių, bet ir nepagarbiai atsiliepiančių apie įvairias mažumas (pavyzdžiui, neapykantą kurstančių kai kurių žurnalistų bei visuomenės veikėjų. Bet jie juk irgi yra mažuma. Bent jau norėtųsi tuo tikėti). Nepalaikau jokios nepagarbos. Apginkime kiekvieno žmogaus tikėjimo laisvę ir prigimtines teises. Ypač tų, kurie patiria didžiausią smurtą ir priespaudą. Seksualinių mažumų teisės taip pat turi būti apsaugotos ir apgintos. Tik mano nuomone, ne tradicinės šeimos sąskaita. Yra ir kitokių teisinių svertų. Savo nuomonės niekam neprimetu, bet manau, kaip laisvos ir demokratiškos šalies pilietis, galiu ją turėti ir laisvai išsakyti“, – taip įrašą feisbuke baigė A. Toliatas.

Primename, kad po raginimo pasirašyti peticijas prieš lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą ir prieš Stambulo konvenciją nepraėjus nė dienai, A. Toliatas pridūrė, kad išsakyta pozicija nesistengė nei užsiimti politikavimui, nei agitavimu. „Kažkaip negaliu neparašyti. Gavau pastabą, kad prieš tai buvęs mano pasidalinimas yra užsiėmimas agitavimu ir lindimas į politikavimą. Tikrai tokio tikslo neturiu. Tiesiog klausiau savaitgalį šios konferencijos ir ypač prof. Jokubaičio įžvalgos (tokios Jokubaitiškai provokuojančios), jo dalis konferencijoje prasideda nuo 1.24 val., privertė susimąstyti, kad daugybė fundamentalių sprendimų mūsų šalyje priimami neįtraukiant visuomenės. Aišku ir pati visuomenė dažnu atveju daug mieliau sėdi prie teliko ar naršo feisbuke, nei gilinasi į tai kokią kryptį už juos pasirenka Lietuvos ir Europos strategai. Taigi mano pasidalinimas yra kvietimas diskutuojant irtis į gelmę. Ir niekam nieko neprimetu. Tiesiog kaip laisvam ir demokratiškam krašte dalinuosi savo nuomone“, – tąkart teigė kunigas.

Panašu, kad A. Toliatas po antro įrašo ir vėl sulaukė pastabų, tad feisbuke pasidalijo dar vienu pasisakymu. „Dėl vakarykščio pasidalinimo. Girdžiu pastabas, kad tai skamba kaip agitacija. Nors mano tikslas buvo tiesiog spontaniškas kvietimas pasigilinti į šią temą. Todėl ištrinu tą dalį, kuri kalba apie peticijas. Nes čia kiekvienas pats turi priimti sprendimą pasitaręs su savo sąžine. Manau, vyskupų konferencijos laiškas labai gražiai pasisako šiuo klausimu. Tiek apie būtinybę aktyviai ginti moterų teises, bet kartu perspėdamas, kad tas dokumentas kaip traukinys, kuriame yra ir daugiau vagonų. Kalba eina apie dirbtinai konstruojamas socialines lytis. Čia tema labai subtili. Verta gilesnių diskusijų ir apmąstymų. Nors kita vertus labai tikėtina, kad traukinys jau pravažiavęs ir gali diskutuoti nediskutavęs“, – socialiniame tinkle rašė kunigas.

Į tokius žinomo dvasininko įrašus socialiniuose tinkluose sureagavo ir žinomi žmonės. Dainininkės Justės Arlauskaitės-Jazzu teigimu, toks požiūris atskleidžia tikrąją bedievystę. „Vemsiu. Kažkokių menkystų pasaulėlis... Neklausote savo popiežiaus, katalikai, pamanykit! Kokia tamsa ir kaip gėda, kai kunigai tokiais pezalais dalinasi... Liūdesys. Kiek dar daug kai kuriems reikia augti... Homofobai niekaip nesupranta: patinka jiems tai ar ne, LGBT žmonės visada buvo, yra ir bus. Kodėl žmonės taip nori kontroliuoti kas ne jų valioje? Kontroliuoti žmogaus pasirinkimą, galiausiai – meilę. Kokie didūs kai kurie jaučiasi.. Čia yra tikroji bedievystė. Tai yra nemeilė. Tai yra tamsa“, – kritikos strėlių negailėjo Jazzu.

Apie žinomo kunigo įrašus viešojoje erdvėje pasisakė ir nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė. „A. Toliato pasidalinimas buvo bjaurus, bet ko dar galima tikėtis? Labiau nustebintų, jei praneštų, kad pagaliau, po 50 remonto metų, bažnyčių stogai sutaisyti ir likusios lėšos skiriamos šeimoms, kurios skurdžiai gyvena“, – feisbuke rašė žinoma moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas

arvydas portretas
Suklaidintiems žmonėms neaišku, kad ne pleputės armonaitės kelia grėsmę Lietuvai, o neribota emigracija. Keista, tautiečiai nesuvokia ,kokia kryptimi yra didžiausi pavojai. Pavyzdžiui, žemgrobis Karbauskis balsavo prieš Lietuvos stojimą į NATO, prieš nepriklausomą Lietuvos energetiką...Dabar šitie karbauskiniai melagiai "valstiečiai", Kremliaus klapčiukai rodo silpnapročiams puolimo kryptį - pulkit homiką Raskevičių...Gėda.. Lietuvos žmonės ,kada pagaliau suprasit, esate mulkinami - mes prarandame tautos kraują, žmones, kurie emigruoja. Protestuokit prieš emigraciją, palikit ramybėje homikus. Pagarbiai Arvydas D.

kodėl nieks nesiteirauja dėl kalinčių padėties

kodėl nieks nesiteirauja dėl kalinčių padėties portretas
kokie ten dalykai dedasi ir kokie išeina iš ten buvę kaliniai, kokiais jie grįžtą į visuomenės gyevnimą...ar ne jie kelia didžiausius triukšmus...

kaunas

kaunas portretas
kunigas vertas pagarbos --pagarba JO tevams Jis gerbia ir gina ZEMES ZMOGAUS normalia prigimti [normaliuose santykiuose tarp normaliu zmoniu MES visi atkeliavome i pasauli ---pagarba kunigo TEVAMS MAMAI ir TEVELIUI uzauginusiems puiku jaunuoli ]] ginanti zemes ZMONIU normalius tarpusavio santykius ...kitaip pavirsime i gyvulius ir ped-gejus nesancius AIDS.ZIV ir kitas is tu !!! santykiu kylancias infekcijas,[besikapstant fekalijose .] apie kokius suvarzymus gali veblianti pid-gejai?? te gydosi tie zmones pasitare su savo gimdytojais
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių