Tikybos siūloma mokytis privalomai

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) parlamentarai siūlo tikybos mokyti privalomai.

Seimo posėdžių sekretoriate visi LLRA frakcijos nariai įregistravo Švietimo įstatymo pataisą, kad „tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose“.

Teisė rinktis vieną iš privalomojo dorinio ugdymo dalykų - tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos tikybą arba etiką - būtų galima tik nuo 14 metų.

Šiuo metu moksleiviam iki 14 metų dorinio ugdymo dalyką - tikybą arba etiką - parenka tėvai, o nuo 14 metų jis renkasi pats.

Pataisą LLRA atstovai aiškina teikiantys, nes „tinkamas religinis ugdymas gali daryti didelį poveikį ugdant žmogiškumą ir užkertant kelią vaikų bei jaunimo nusikalstamumu“.

Dabartinė pasirinkimo laisvė, pataisos aiškinamajame rašte teigia iniciatoriai, „neužtikrina galimybių mokiniui susipažinti su tomis dvasinėmis vertybėmis, kurias teigia religija ir kurių reikia bręstančiai asmenybei“.

„Be to, mokinių tėvų (globėjų, rūpintojų) apsisprendimą tikėjimo atžvilgiu dažniau lemia asmeniniai motyvai ir išoriniai veiksniai, negu mokyklinės programos ar mokytojo poveikis. Atsižvelgiant į tai, tikslinga būtų įvesti privalomą tikybos dėstymą mokyklose“, - rašoma aiškinamajame rašte.

LLRA Seime turi aštuonis atstovus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LOKŪDRA

LOKŪDRA portretas
kaip ir okupacijos laikais marksizmo leninizmo ar kitaip vadinamo visuomenės mokslo

Jau

Jau portretas
po troski,po truputi lenkai tempia mus atgal.Kas bus sekantis zingsnis?Beje,religijai isvis neturi buti vietos mokykloje!

Grape

Grape portretas
Manyčiau, kad kaip dabar dėstoma yra gerai. Tėvai parenka tai, kas jų manymu yra teisinga, o vėliau jau vaikas ir pats gali susiprasti ko jis nori. Manau, kad su nauja tvarka būtų pažeidžiamos žmogaus teisės, priverstinai primetamas tikėjimas ir taip tik dar labiau pabloginama situacija.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių