Temperatūrų skirtumas Rytų ir Vakarų Lietuvoje – stebinantis

Sekmadienio naktį Lietuvoje išryškės temperatūros „žirklės“ – rytiniame šalies pakraštyje bus 22–24 °C šalčio, o pajūryje tik 5–6 °C šalčio. Taip LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė.

Anot jos, temperatūra gali labai skirtis net viena nuo kitos mažai nutolusiose vietovėse, bet ateinančią savaitę orai liks žiemiški visur.

– Kiek tęsis tokios šaltos dienos?

– Orai šals ir toliau. Penktadienį bus labai šalta diena, penktadienį sulauksime 12–17 °C šalčio. O vakariniuose rajonuose bus apie 10 °C šalčio.

Pati šalčiausia turėtų būti šeštadienio, sausio 7-osios, naktis, kai labiau pragiedrės ir nurims vėjas. Tai geros sąlygos susikaupti šaltam orui, ypač žemesnėse vietovėse. Temperatūra gali skirtis net viena nuo kitos mažai nutolusiose vietovėse. Šeštadienio naktį bus iki 20–25 °C šalčio, o kai kur dėl vietos sąlygų gali būti ir dar žemesnė temperatūra. Diena taip pat liks šalta, bus 13–18 °C šalčio. Tačiau pajūryje jau bus šilčiau, tik 3–5 °C šalčio.

– Palyginus pajūrį su visa Lietuva, tai – didžiulės „žirklės“.

– Taip, ypač tos „žirklės“ išryškės sekmadienį, sausio 8-ąją. Naktį temperatūra rytiniame šalies pakraštyje kris iki 22–24 °C šalčio, o pajūryje bus tik apie 5–6 °C šalčio. Skirtumas tarp rytų ir vakarų bus didesnis nei 15 laipsnių.

– Kokie bus ateinančios savaitės orai?

– Šaltis toliau pamažu atlėgs, bet orai visą ateinančią savaitę bus žiemiški. Rytinėje šalies dalyje temperatūra naktimis kris žemiau 10 °C šalčio, vakariniuose rajonuose šalčio bus keliais laipsniais mažiau. Dienomis rytinėje šalies pusėje temperatūra liks neigiama, o vakarinėje pusėje, ypač pajūryje, galimi ir atodrėkiai. Ten jau vyraus pietų krypties vėjas.

– Ar reikia stebėtis tokiais orais? Kada paskutinį kartą buvo panašūs orai?

– Net ne panašūs, o dar šaltesni orai buvo ne taip jau seniai, 2003 m. Visoje Lietuvoje tiesiog spirgino 28–32 °C šaltis. Varėnoje išmatuotas –32,6 °C speigas. Labai šaltas sausis buvo 1987 m., tuomet visas mėnuo buvo labai šaltas. Gal nedaug kas prisimena, bet sausio mėnesį yra buvusios ir pačios stipriausios pūgos. Vakarų Lietuvoje, pučiant labai stipriam vėjui, siekiančiam daugiau nei 20 m/s, ir smarkiai sningant, net žuvo žmogus.


Šiame straipsnyje: oraišaltisžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

ps ichas

ps ichas portretas
Nesupratau ... O kur ,, Putino ranka ,, ? Reikia * - Iš Rusijos pusės atslenka šalčiai ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių