Telkiasi įvairių sričių darbuotojai: Lietuvai – mažakraujystė

  • Teksto dydis:

Medikus, mokytojus, mokslininkus, socialinės apsaugos srityje dirbančius darbuotojus buriančios organizacijos vienijasi ir drauge sieks pokyčių ne tik viešajame sektoriuje, bet ir pačioje valstybėje.

Humanitarinių ir socialinių mokslų (HSM) asociacijų sąjūdis, Lietuvos medikų sąjūdis, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga ir Lietuvos socialinių darbuotojų asociacija parengė bendrą kreipimąsi į visuomenę ir valdžios atstovus.

Kreipimosi autoriai pabrėžia, kad Lietuvą ištikusi valstybės mažakraujystė. Dėl neteisingos ir prastai vykdomos mokesčių politikos viešasis sektorius finansuojamas nepakankamai. Kita esminė problema – valdymo skaidrumo stoka.

Kreipimosi autorių teigimu, nukraujavęs viešasis sektorius negali žmonėms garantuoti visavertės sveikatos apsaugos, socialinių paslaugų ir gero išsilavinimo. Tai lemia didžiausius šiandieninius skaudulius – skurdą, nelygybę, emigraciją.

Kreipimąsi pasirašančios organizacijos reikalauja nebeatidėlioti ir įgyvendinti realią mokestinės sistemos pertvarką bei įdiegti aiškius skaidraus valdymo principus viešajame sektoriuje.

Kreipimuisi pritarė dešimt HSM asociacijų sąjūdyje dalyvaujančių organizacijų: Lietuvos sociologų draugija, Lietuvos politologų asociacija, Lietuvos teisininkų draugija, Lietuvos psichologų sąjunga, Lietuvos nacionalinis istorikų komitetas, Lietuvos fenomenologų draugija, Lietuvos lyginamosios literatūros asociacija, Lietuvos religijotyrininkų draugija, Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacija, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto profesinė sąjunga.

Lietuvos medikų sąjūdis – visuomeninė iniciatyva, turinti apie 500 tikrųjų narių ir jungianti daugiau kaip 16 000 sekėjų socialiniuose tinkluose.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga – didžiausia ir aktyviausia 3000 mokytojų vienijanti profesinė sąjunga.

Lietuvos socialinių darbuotojų asociacija – 1100 narių vienijanti ir visoje Lietuvoje veikianti asociacija, atstovaujanti ir ginanti socialinių darbuotojų interesus, aktyviai dalyvaujanti socialinės politikos formavime.

HSM asociacijų sąjūdis – visuomeninė iniciatyva, telkianti keturiolika akademinių draugijų, turinčių daugiau nei 1500 narių, ir siekianti kokybiškai naujos Lietuvos mokslo politikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių