Teistumas taps kliūtimi dirbti antstoliu

  • Teksto dydis:

Vyriausybė teikia Seimui Antstolių įstatymo pakeitimus, apribojančius teistų asmenų galimybes tapti antstoliais.

Pasak pataisas rengusios Teisingumo ministerijos, antstoliais ir jų padėjėjais negalėtų tarpti asmenys, nuteisti už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus, nepaisant to, ar teistumas buvo išnykęs arba panaikintas. Taip pat už kitus nusikaltimus nuteisti asmenys šių pareigų negalėtų užimti, jei nuo bausmės dienos nepraėjo bent penkeri metai.

Tokius pat reikalavimus siūloma kelti ir antstolio padėjėjams.

Didinant antstolių veiklos skaidrumą taip pat siūloma įtvirtinti draudimą antstoliui ar antstolio padėjėjui, vykdant jam nustatytas funkcijas, naudotis paslaugomis savo, sutuoktinio ar artimo giminaičio įmonės, kurios veikla yra susijusi su skolų išieškojimu, turto saugojimu, turto vertinimu, teisinėmis konsultacijomis, tarpininkavimo paslaugų teikimu.

Siekiant operatyvesnio proceso nagrinėjant skundus dėl antstolių procesinių veiksmų, pataisomis numatoma Teisingumo ministerijai ir Antstolių rūmams suteikti teisę skundus perduoti antstoliams nagrinėti Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka. Be to, siūloma, kad Antstolių rūmų atsakymai į asmenų prašymus ir skundus dėl antstolio veiksmų galėtų būti skundžiami teismui.

Kaip ir pretendentams į advokatus ar notarus, antstoliais tapti siekiantiems asmenims būtų privaloma turėti ne žemesnį negu magistro aukštojo universitetinio teisinio išsilavinimo laipsnį. Kiltų ir antstolių padėjėjų kvalifikacijos reikalavimų kartelė: antstolių padėjėjams atsiranda pareiga nuolat kelti kvalifikaciją ir dalyvauti mokymuose, įvedama antstolių padėjėjų atestacija – periodinis dalykinių žinių ir gebėjimų vertinimas.

Ministerijos teigimu, aukštesni kvalifikacijos reikalavimai antstoliams ir jų padėjėjams sukuria papildomas garantijas, kad vykdant valstybės kontroliuojamas priverstinio išieškojimo funkcijas bus siekiama geriausio praktinio rezultato, maksimaliai užtikrinant išieškotojo ir skolininko interesų balanso.

Taip pat naujas reglamentavimas papildytų antstolių teikiamų paslaugų sąrašą – jie galėtų aukciono tvarka realizuoti turą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Tekstais negali būti jokie pareigūnai ir politikai kurie be to skatina žmones nesiskiepyti tarkime nuo poliomelito, nes patys yra kaip poliomelitai-ės ! Negaliu lysti ir tie kuriems yra iškeltos baudžiamos bylos ir vyksta procesas. Lietuvoje turi būti naikinama teisinio imuniteto koncepciją seimo nariams, teisėjams, prokurorams, prezidentams, nes ko bijoti jei nedarai nusikaltimų !?. Todėl į tokias vietas lenda visokio plauko žmogai kurie dengia save po visokiais imunitetas ir dažnai juos kolegos dengia nes nenori pakenkti savo partijai, tačiau tokius dengdam sau dar daugiau kenkia !. Tai ypač daro KGB partija iš Kydainiai !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių