Teismui apskųstas ministro įsakymas dėl lengvatų per egzaminą

Grupė Seimo narių kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą dėl švietimo ministro „darbiečio“ Dainiaus Pavalkio įsakymo, kuriuo numatomos lengvatos tautinių mažumų mokyklų abiturientams per lietuvių kalbos brandos egzaminą.

Teismui skundą įteikė konservatoriai Valentinas Stundys, Stasys Šedbaras ir liberalai Gintaras Steponavičius, Dalia Teišerskytė, pranešė Seimo ryšių su visuomene skyrius.

Parlamentarai teismo prašo nustatyti, ar ministro vasario 20 dieną pasirašytas įsakymas, kuriuo pakeista lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programa, neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui, Konstitucijos straipsniui dėl lygybės prieš įstatymą, Švietimo įstatymo nuostatoms.

Pareiškėjai tvirtina, kad priimdamas ginčijamą įsakymą D. Pavalkis pagal galiojančias Švietimo įstatymo nuostatas turėjo laikytis brandos egzamino derinimo, rengimo ir tvirtinimo programos.

„Lietuvių kalbos brandos egzamino pakeitimai turėjo būti svarstomi Bendrojo ugdymo taryboje, Valstybinių egzaminų komitete. D. Pavalkis nei su viena iš minėtų institucijų savo veiksmų nederino“, - tvirtina parlamentarai.

Jie taip pat pažymi, kad šis egzaminas kartu yra ir stojamasis į aukštąsias mokyklas, prieš dvejus metus paskelbtose priėmimo sąlygose jam yra suteikta tam tikra reikšmė visoje bendrojo priėmimo sistemoje.

„Netikėtas egzamino palengvinimas akivaizdžiai mažina pasitikėjimą  juo bei pažeidžia aukštųjų mokyklų lūkesčius“, - sako pareiškėjai.

Darbo partijos deleguotas Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis praėjusią savaitę pasirašė įsakymą, įteisinantį lengvatas tautinių mažumų mokyklų abiturientams laikant lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.

Reikalaujant valdančiosios koalicijos partnerei Lietuvos lenkų rinkimų akcijai, egzamino užduotis tautinių mažumų mokyklų moksleiviams palengvinta - tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje bus ne mažiau kaip 400 žodžių, mokykliniame – ne mažiau kaip 250 žodžių. Lietuviškų mokyklų moksleiviams nustatytas minimalus žodžių skaičius 100 didesnis.

Iki šiol Nacionalinis egzaminų centras organizuodavo du skirtingus lietuvių kalbos brandos egzaminus su skirtingomis užduotimis: gimtosios lietuvių kalbos - mokyklas lietuvių mokomąja kalba baigiantiems abiturientams ir valstybinės lietuvių kalbos - mokyklų tautinių mažumų kalbomis abiturientams, tačiau nuo šių metų pagal Švietimo įstatymą egzaminai turėjo būti suvienodinami.

2011 metų pavasarį Seimas priėmė naujos redakcijos Švietimo įstatymą, kuris, be kitų dalykų, nustatė ir naują lietuvių kalbos mokymo tvarką tautinių mažumų mokyklose. Numatyta daugiau pamokų lietuvių kalba, taip pat nuo 2013 metų suvienodinti lietuvių kalbos brandos egzamino užduotis, tačiau nustatytas pereinamasis laikotarpis egzaminų vertinimui. Šie reikalavimai sukėlė daugiausiai Lietuvos lenkų pasipiktinimą.

Ankstesnės Vyriausybės kadencijos metu buvo nuspręsta, kad po dvejų metų perinamojo laikotarpio, kuris baigiasi šiemet, egzaminas lietuviškų ir nelietuviškų mokyklų moksleiviams bus vienodas, bet buvo numatytas aštuonerių metų pereinamasis laikotarpis egzaminų vertinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių