Teismas atmetė J. Narkevičiaus skundą dėl nepalankių VTEK sprendimų

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį atmetė kadenciją baigiančio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus skundą dėl jam nepalankių Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimų.

Teismo atstovas Audris Kutrevičius BNS informavo, kad skundas buvo atmestas kaip nepagrįstas.

Administracinio teismo vertinimu, abu susitikimai, kuriuose įstaigos sumokėjo už J. Narkevičiaus pietus ir vakarienę, nebuvo tarptautiniai renginiai, todėl jiems netaikomos įstatyme numatytos išimtys priimti dovanas pagal tarptautinį protokolą ar tradicijas.

Teismas taip pat pažymėjo, kad Minske surengti pietūs nebuvo nurodyti nei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, nei viceministro komandiruotės ataskaitose.

Vertindamas vakarienę Abu Dabyje, teismas pasisakė, kad Susisiekimo ministerija ir Automobilių kelių direkcija ją aprašė skirtingai bei nurodė nesutampančias aplinkybes.

Ši vakarienė taip pat nebuvo nurodyta renginio organizatoriaus darbotvarkėje bei J. Narkevičiaus ar kitų kartu buvusių asmenų komandiruotės ataskaitose.

Kaip nepagrįstus, teismas atmetė J. Narkevičiaus argumentus, esą VTEK nenustatė, jog buvo iškilęs interesų konfliktas ir pabrėžė, kad įstatyme yra kalbama ne apie esamą, bet apie galbūt ateityje kilsiantį interesų konfliktą, todėl VTEK ir neturėjo pareigos jo įrodinėti.

„Įstatymo reikalavimai yra formalaus pobūdžio, todėl vertinant, ar valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo juos vykdė tinkamai, nebūtina nustatyti, ar iš atitinkamų sprendimų jis turėjo ir asmeninės naudos“, – pabrėžė teismas.

Skundu J. Narkevičius siekė VTEK sprendimus pripažinti neteisėtais ir juos panaikinti. Į teismą jis kreipėsi vasarį.

VTEK sausio 22 dieną nusprendė, kad J. Narkevičius du kartus pažeidė viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, kai pietavo pavaldžių įstaigų ir įmonių sąskaita.

Komisija tuomet nustatė, jog ministrui kilo interesų konfliktas, kai jo pietus pernai komandiruotės Minske metu apmokėjo ministerijai pavaldi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o išlaidas Abu Dabyje – Lietuvos automobilių kelių direkcija.

VTEK vertinimu, įstatymas neleidžia valstybės tarnautojams priimti dovanų, jei dėl jų gali kilti interesų konfliktas, o J. Narkevičius su už jo pietus mokėjusiomis įstaigomis yra susijęs valdymo, kontrolės bei tarnybinio pavaldumo ryšiais ir neišvengiamai turės priimti su jomis susijusius sprendimus.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos deleguotas ministras tuomet tvirtino, kad pažeidimas yra mažareikšmis.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niekas ir

Niekas ir  portretas
negalvojo kad bus kitaip.Tik reikėjo sulaukti kol ateis nauja savo kartelio valdžia

Anonimas

Anonimas portretas
Nerodykite to šlykštaus lietuvos tautai snukio koks jis slykstus

as

as portretas
tas sudlenkis isvis neturejo mums gadint gyvenimo,bet karbis sugalvojo mums nervus patampyt ir uz tai gavo atsakyma.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių