Teismas: santuokos liudijime pavardės turi būti rašomos lietuviškomis raidėmis

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) atmetė prašymą po užsienyje sudarytos santuokos įgytą pavardę Lietuvoje išduotame santuokos liudijime rašyti su "W" raide.

LAT pažymi, kad egzistuojanti konstitucinė doktrina ir teisinis reglamentavimas įtvirtina lietuvių kalbos, kaip valstybinės kalbos, statusą, o tai reiškia, kad Lietuvos piliečių vardai ir pavardės asmens dokumentuose turi būti rašomi lietuviškai, naudojant lietuvių kalbos raidyne esančias raides, taip pat ir visi civilinės būklės aktų įrašai turi būti atliekami pagal lietuvių kalbos taisykles.

"Todėl teismai pagrįstai netenkino pareiškėjos prašymo išduoti jai santuokos liudijimą ir jame pareiškėjos pavardę įrašyti su "W" raide, rašoma LAT pranešime.

Užsienyje santuoką sudariusi Lietuvos pilietė kreipėsi į teismą ir prašė, kad po santuokos įgyta pavardė Lietuvoje išduotame santuokos liudijime būtų įrašyta su "W" raide. Moteris taip pat nurodė, kad jai išduotame Lietuvos piliečio pase yra įrašyta jos pavardė su "V" raide, kuri, moters teigimu, Austrijoje neegzistuoja. Teismams netenkinus pareiškėjos prašymo, pareiškėja kasacinį skundą pateikė Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį nutartimi pareiškėjos kasacinį skundą atmetė. Teismas nurodė, kad Konstitucijos 14 straipsnyje nustatyta, jog valstybinė kalba yra lietuvių kalba, o Konstitucinis Teismas yra pasisakęs, kad asmens vardas ir pavardė asmens pase turi būti rašomi valstybine kalba.

Taip pat LAT pažymi, kad Konstitucinis Teismas yra pasisakęs dėl galimybės to paties paso kitų įrašų skyriuje asmens vardą ir pavardę įrašyti nelietuviškais rašmenimis ir nesugramatinta forma, kai asmuo to pageidauja. Pasak KT, tai neprieštarautų konstitucinei doktrinai, bet Seimas turėtų nustatyti asmens vardo ir pavardės rašymo paso kitų įrašų skyriuje nevalstybine kalba pagrindus.

"Tačiau kol kas šis teisinis reglamentavimas nėra sukurtas. Kai jis bus sukurtas, pareiškėja turės galimybę kreiptis dėl jos vardo ir pavardės įrašymo Lietuvos piliečio paso kituose skyriuose nelietuviškais rašmenimis ir nesugramatinta forma", - sako LAT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLL

LLL portretas
Absoliučiai teisingas sprendimas.

puiku

puiku portretas
AT pasakė tikrą, norimą ir siekiamą tiesą. Lietuvių kalba laimėjo, kol kas. kažin, kas ir kieno dabar puls atsiprašinėti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių