Teismas išnagrinėjo V. Miliaus bylą dėl atleidimo

Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį išnagrinėjo buvusio Valstybinės maisto ir veterinarijos vadovo Jono Miliaus bylą.

„Byla iš esmės išnagrinėta, sprendimas bus skelbiamas balandžio 20 dieną“, – BNS sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Teismas posėdyje liudytojais apklausė buvusį vidaus reikalų ministrą Tomą Žilinską ir buvusią žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę. Apklausti eksministrus paprašė J.Milius su savo advokatu.

Teisėsaugos akiratin patekęs pareigūnas atleistas, kai Vyriausybė nepritarė jo veiklos ataskaitai. Vyriausybės įstatymas numato, kad tai gali būti pagrindas atleisti Vyriausybės įstaigos vadovą. J.Milius bylinėjasi su Vyriausybe ir Veterinarijos tarnyba dėl, jo manymu, neteisėto atleidimo.

„Atleidžiant poną Milių iš pareigų buvo vertinama įvairi informacija. Todėl nepritariant ataskaitai, buvo susipažinta su įvairiais dokumentais, vienu iš jų buvo ir tos institucijos pateikta informacija, kuri yra slapta. Tuo pagrindu mes prašėme įtraukti Specialiųjų tyrimų tarnybą“, – anksčiau yra sakiusi Vyriausybei byloje atstovaujanti Teisės departamento Teisės taikymo skyriaus vedėja Eglė Izokaitytė.

Ši slapta informacija buvo pateikta tuometinės Vyriausybės nariams, kai buvo svarstoma dėl nepritarimo ataskaitai ir sprendžiant dėl J.Miliaus atleidimo.

Vyriausybė su skundu nesutinka ir mano, kad jis ir turi būti atmestas, nes yra nepagrįstas.

„Vienas iš atleidimo pagrindų yra nepritarimas būtent vadovo, o ne institucijos veiklos ataskaitai, ką Vyriausybė pasitarime ir padarė – nepritarė ataskaitai, ir tai yra pagrindas asmenį atleisti iš pareigų“, – sakė E.Izokaitytė.

J.Milius taip pat teismo prašo, kad būtų kreipiamasi į Konstitucinį Teismą išsiaiškinti, ar Vyriausybės sprendimas jį atleisti atitinka Konstituciją.

Iš Veterinarijos tarnybos pareigų J.Milius atleistas pernai spalio pradžioje, kai Vyriausybė rugsėjį nepritarė jo veiklos ataskaitai. Tarnybai jis vadovavo nuo 2010 metų spalio, po ketverių metų jis paskirtas antrai kadencijai. Ji turėjo baigtis 2018 metų spalio 4 dieną.

Klausimas dėl galimybės J.Miliui toliau eiti pareigas kilo, kai teisėsauga pateikė jam įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą ir tiria įtarimus, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, jog ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

J.Milius su tuometine žemės ūkio ministre V.Baltraitiene prieštaringų vertinimų sulaukė ir dėl dalyvavimo vakarienėje bei medžioklėje su verslininkais. Galimą pareigūnų interesų konfliktą aiškinosi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

J.Milius savo kaltę kategoriškai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių