Teismas: generalinis prokuroras turi teisę skelbti papildomą atranką

  • Teksto dydis:

Generalinis prokuroras turi teisę skelbti papildomą atranką į departamento vadovo pareigas, nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Jis kaip nepagrįstą atmetė prokuroro Irmanto Mikelionio skundą dėl papildomos atrankos į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas ir įpareigojimo atlikti veiksmus.

Į minėtas pareigas pretendavęs I.Mikelionis prašė teismo panaikinti generalinio prokuroro Evaldo Pašilio birželio 22-osios įsakymą, kuriuo paskelbta papildoma atranka į laisvas prokuroro pareigas. I.Mikelionis taip pat teismo prašė įpareigoti prokuratūros vadovą paskirti į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas vieną iš dviejų Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijos išvadoje nurodytų kandidatų.

Atrankos komisija tinkamiausiais vadovauti Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui buvo pripažinusi I.Mikelionį ir prokurorą Julių Rėksnį.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad generaliniam prokurorui paskelbus papildomą atranką į vyriausiojo prokuroro pareigas nebuvo pažeistos I.Mikelionio teisės ir teisėti interesai siekiant prokuroro karjeros.

Anot teismo, generalinis prokuroras, privalėdamas parinkti tinkamiausią asmenį eiti pareigas, turi teisę skelbti antrą papildomą atranką.

„Teismas tai laiko kaip tarpinį procedūrinį veiksmą, o ne galutinį sprendimą, kuriuo baigiama atrankos į laisvas pareigas procedūra ir galutinai išsprendžiama dėl pretendentų teisių. Teismas nenustatė, kad būtų buvę pažeistos ir procedūrinės atrankų organizavimo taisyklės“, – rašoma Vilniaus apygardos administracinio teismo pranešime.

Šis sprendimas per vieną mėnesį gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

I.Mikelionio kadencija kaip Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro baigėsi šių metų balandžio 5 dieną. Kovą surengta atranka į šias pareigas. Iš penkių pretendentų atrankos komisija tinkamiausiais pripažino I.Mikelionį ir prokurorų profesinės sąjungos lyderį Julių Rėksnį. Pirmasis surinko 85,4 balo, antrasis – 77,6 balo.

Nepasirinkęs nė vieno kandidato, balandžio 1-ąją generalinis prokuroras paskelbė papildomą atranką. Jis tvirtino norįs paskatinti daugiau prokurorų dalyvauti konkurse.

Tuomet dokumentus pateikė vienintelis naujas kandidatas – Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimvydas Valentukevičius, tačiau tarp tinkamiausių pretendentų jis nepateko. Atrankos komisija generaliniam prokurorui ONKT departamento vadovu vėl rekomendavo skirti I.Mikelionį arba J.Rėksnį.

Birželio 23 dieną E.Pašilis pranešė nutaręs dar kartą pratęsti atranką į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas. Šį sprendimą I.Mikelionis ir buvo apskundęs teismui.

Pagal Prokuratūros įstatymą, vyriausiuosius prokurorus skiria generalinis prokuroras, atsižvelgdamas į atrankos komisijos išvadas, kurios generalinio prokuroro nesaisto.

Į vyriausiojo prokuroro pareigas asmuo skiriamas penkeriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių