Teismas: D.Bilevičiūtė turės sumokėti 16,9 tūkst. litų baudą

Vilniaus apygardos teismas (VAT) neišteisino už finansinius nusikaltimus nuteistos dainininkės Dainos Bilevičiūtės. Ji turės sumokėti baudą.

VAT paliko galioti Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismo pernai spalį paskelbtą nuosprendį, kuriuo skirta 16 tūkst. 900 litų bauda, tačiau atmetė vieną dainininkei inkriminuotą kaltinimą, BNS pranešė teismo atstovas spaudai Gintautas Stalnionis.

Generalinė prokuratūros prašymas D.Bilevičiūtei skirti beveik dvigubai didesnę - 32 tūkst. 500 litų - baudą atmestas. Liko nepatenkintas ir kaltinamosios prašymas išteisinti.

D.Bilevičiūtė tikino teismą tapusi nesąžiningo verslo partnerio auka.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nustatė, kad 2005 metais

D.Bilevičiūtė, turinti kaimo sodybą Varėnos rajone, Miguičionių kaime, jai pritaikyti kaimo turizmui parengė projektą ''Kultūrinio kaimo sodybos Varėnos rajone paruošimas kaimo turizmo veiklai vystyti'' ir kreipėsi dėl daugiau nei 1 mln. litų paramos į Nacionalinę mokėjimo agentūrą (NMA).

2006 metų birželio mėnesį su ūkininke pasirašyta paramos sutartis.

Projektui įgyvendinti moteris siekė gauti 2 mln. litų kreditą ir su vienu komerciniu banku pasirašė kreditavimo sutartį. Kad jai būtų išmokėtas kreditas, D.Bilevičiūtė turėjo į projektą investuoti ne mažiau kaip 925 tūkst. 412 litų savo lėšų.

Išaiškinta, kad D.Bilevičiūtė, neturėdama tiek nuosavų lėšų, susitarė su darbus sodyboje atliekančia statybos bendrove, kad už atliktus darbus apmokės vėliau, kai gaus paskolą.

Bylos duomenimis, moteris bankui pateikė suklastotus kasos pajamų orderius, kuriuose įrašyta, neva ji statybos bendrovei už atliktus darbus į kasą įnešė 928 tūkst. 417 litų. Patikėjęs šiais suklastotais buhalterinės apskaitos dokumentais komercinis bankas pervedė ūkininkei kreditą ir moteris apgaule įgijo beveik 2 mln. litų.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad D.Bilevičiūtė, nesuderinusi su NMA projekto pakeitimų, vietoj pagal senąsias kaimo tradicijas suprojektuotų rąstinių pastatų skiedrų stogais pastatė šiuolaikinius karkasinius pastatus skardiniais stogais. Be to, moteris nuslėpė nuo NMA, kad neturėdama lėšų atsiskaityti su statybos darbus atliekančia bendrove už iki banko kredito išmokėjimo atliktus darbus, 2008 metų rugsėjo mėnesį pasirašė su ja jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią įsipareigojo projekto įgyvendinimo metu naujai pastatytus pastatus įregistruoti kaip jos ir partnerio - statybos bendrovės - bendrą dalinę nuosavybę lygiomis dalimis.

Taip pat siekta padidinti išlaidas, neva patirtas įgyvendinant projektą, suklaidinti NMA, pateikiant suklastotus mokėjimo prašymus ir kasos pajamų orderius. Tokiu būdu ūkininkė esą pasikėsino apgaule įgyti 1 mln. 15 tūkst. 400 litų vertės Europos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšas, tačiau paramos sutartis su įtariamąja buvo nutraukta, nes FNTT pareigūnai mokėjimo prašymų vertinimo metu nustatė tikrovės neatitinkančių faktų.


Šiame straipsnyje: Daina Bilevičiūtė

NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantu

nesuprantu portretas
nu kiek apie ta baisia boba galima rasyti???

Kommunist

Kommunist portretas
gali pavogti 2 milijonus ir gauti bauda 16 tuks litu. Nebaudziamumas Lietuvoje jau siauteja. Mano tokia nuomone

valdas

valdas portretas
mazai skyre.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių