Teismas: Darbo partija valstybės dotacijos negavo teisėtai

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė Darbo partijos apeliacinį skundą ir konstatavo, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimas neskirti šiai partijai biudžeto dotacijos buvo priimtas teisėtai ir pagrįstai.

Politinių partijų veiklą ir jų finansavimą reglamentuojančio įstatymo tikslas - užtikrinti politinių partijų demokratiškumą, finansavimo  teisėtumą bei viešumą, sukurti veiksmingą  bei skaidrią politinių partijų finansavimo kontrolę, - pažymėjo bylą nagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija.

Anot Teismo, Vyriausioji rinkimų komisija, kaip viešojo administravimo subjektas, vykdydamas įstatymo nuostatas ir reikalavimus, privalo užtikrinti, kad šie įstatyme numatyti tikslai būtų pasiekti. 

 „Partija turėdama tikslą gauti finansavimą ir nepateikusi reikalaujamų dokumentų arba dokumentus pateikusi pažeisdama jų pateikimo terminus, turi pati prisiimti riziką - negauti dotacijos iš biudžeto“, – pabrėžė LVAT.

Nutartyje taip pat pažymima, jog Darbo partija žinojo savo teises ir privalėjo jomis tinkamai naudotis. Todėl aplinkybės, dėl kurių pareiškėjas neįvykdė pareigos,  t.y. nepateikė dokumentų,  nevertintinos.

„Praleidus terminus buvo suvaržyta VRK teisė atlikti numatytą pareigą - vykdyti politinių partijų finansavimo kontrolę, ir taip užtikrinti įstatymo numatytus tikslus“, – šiandien paskelbtame  sprendime konstatavo Teismas.

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra  galutinis ir neskundžiamas.


Šiame straipsnyje: uspaskichas,darbo partija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių