Teismas atmetė „tvarkiečių“ skundą dėl R.Pakso

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė „tvarkiečių“ skundą. Juo ginčijamas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) rugsėjo 3-osios sprendimas atidėti klausimą dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio, europarlamentaro Rolando Pakso registravimo kandidatu Seimo rinkimuose.

Apie tai BNS informavo teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

VRK rugsėjo 3-ąją nusprendė atidėti klausimą dėl R.Pakso registravimo iki Konstituciniam Teismui (KT) paskelbiant nutarimą, ar įstatymas, anksčiau priesaiką sulaužusiam ir iš prezidento posto pašalintam R.Paksui atvėręs kelią dalyvauti rinkimuose, neprieštarauja Konstitucijai.

Rugsėjo 5-ąją KT paskelbė nutarimą, kad R.Paksui kandidatuoti į Seimą leidęs Seimo rinkimų įstatymas prieštarauja Konstitucijai. Anot KT, pagal Konstituciją, asmenys, sulaužę konstitucinę priesaiką, iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurias prieš pradedant eiti būtina duoti priesaiką. Jų sąrašas yra pagrindiniame šalies įstatyme. Todėl norint sutrumpinti šį draudimą, būtina keisti pagrindinį šalies įstatymą.

Du Konstitucinio Teismo teisėjai dėl šio KT sprendimo pareiškė atskirąsias nuomones, nurodydami, jog Konstitucijos pataisos šiuo atveju nėra būtinos.

Rugsėjo 11-ąją VRK, remdamasi KT sprendimu, nutarė neregistruoti R.Pakso kandidatu į Seimo narius. LVAT skundo dėl šio sprendimo kol kas negavo.

Pavasarį parlamentas priėmė Seimo rinkimų įstatymo pataisą, kad per apkaltą pašalinti asmenys į parlamentą kandidatuoti negali ketverius metus po apkaltos. Iki tol po priesaikos sulaužymo kandidatuoti į Seimą buvo draudžiama iki gyvos galvos.

Minimos pataisos priimtos atsižvelgiant į Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kuriuo paskelbta, kad Seimo rinkimų įstatyme įtvirtintas nuolatinis ir neatšaukiamas draudimas apkaltos būdu pašalintam politikui kandidatuoti į Seimą yra neproporcingas.
R.Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, nes jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.


Šiame straipsnyje: Rolandas PaksasSeimo rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantu

nesuprantu portretas
Nu nesuprantu ko taip bijo to Pakso... taigi idomu butu liaudis rinktu ar nerinktu ji i ta seima... Dabar net vbandyti draudzia... nesamone........

tiesa

tiesa portretas
Labai nusivyliau musu valstybe. Biurokratizmas kiekviename zingsnyje ir nulis teisingumo. Reikejo leisti Rolandui Paksui kandidatuoti. Tegul tauta nusprendzia ar jai reikia Rolando Pakso. O pas mus, deja, sprendzia tik saujele politikeliu.

Zuvis

Zuvis portretas
Apsiraminkit niekas nebijo jusu paxo, zmogus nusikaltes pries Lietuvos valstybe ir pazeides konstitucija ir is vis geriau sleptusi ir nekistu nosies niekur
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių