Teismas apgynė karės savanorės teisę gauti motinystės pašalpą

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), išnagrinėjęs bylą dėl motinystės pašalpos skyrimo, išaiškino, jog dirbančioms moterims, kurios dėl savanoriškos karinės tarnybos neturi galimybių įgyti įstatyme nustatyto 12 mėnesių ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, turi būti taikoma išimtis dėl šio stažo apskaičiavimo.

Pareiškėja, kaip karė savanorė, buvo pašaukta pasirengti ir dalyvauti tarptautinėse operacijose Afganistano Islamo Respublikoje. Byloje ginčas kilo dėl jos teisės gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu. Atsakovas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius pareiškėjos prašymo paskirti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu netenkino, kadangi ji neturėjo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nustatyto 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo.

Bylą nagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, jog asmenims, neįgijusiems įstatyme nustatytos trukmės ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, teisė gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu savaime nėra paneigiama. Ši teisė nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu gali būti įgyvendinama, jei suinteresuotų asmenų situacija patenka į įstatymų leidėjo apibrėžtų bendrosios taisyklės turėti 12 mėnesių trukmės stažą išimčių taikymo sritį.

Atsižvelgęs į bylai aktualių teisės aktų nuostatas, teismas pabrėžė, jog savanoriškai karinei tarnybai įsipareigojusių asmenų teisė gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu yra siejama su trijų pagrindinių sąlygų išpildymu. Pirma, asmenys, kurie kreipiasi dėl pašalpos paskyrimo, privalo būti draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu; antra, šie asmenys reikalaujamo 12 mėnesių stažo neįgyja, nes yra draudžiami kaip į pratybas, mokymus ar vykdyti tarnybos užduočių pašaukti kariai savanoriai; trečia, pertrauka nuo jų statuso pasikeitimo yra ne ilgesnė nei trys mėnesiai.

LVAT pabrėžė, jog teisės aiškinimas, pagal kurį įstatyme numatyta stažo išimtis taikoma dirbančioms moterims, kurios dėl savanoriškos karinės tarnybos neturi galimybių įgyti įstatyme nustatyto ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, vertintinas kaip labiausiai atitinkantis įstatymų leidėjo įgyvendinamus visuomenės solidarumo, socialinės darnos ir teisingumo imperatyvus bei sprendimo valstybės gynybą iš dalies užtikrinti savanoriškos karo tarnybos būdu tikslus.

Įvertinęs byloje nustatytas faktines aplinkybes, LVAT konstatavo, jog pareiškėjai motinystės pašalpą atsisakyta skirti nepagrįstai, todėl byloje ginčytus sprendimus panaikino ir įpareigojo atsakovą apskaičiuoti ir išmokėti pareiškėjai motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo laikotarpiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių