Teisininkai kritikuoja krizės įveikimo planą

Lietuvos valdžios realizuojamas krizės įveikimo planas pažeidžia teisingumo principus ir sumažins valstybės bei visuomenės saugumą ir asmens teisių apsaugą, tvirtina Teisės projektų ir tyrimų centras.

Pasak šio centro Tarybos nario, žinomo teisėsaugos darbuotojo Vytauto Bako, naujoji Vyriausybė reaguoja į krizę grubiu aritmetiniu būdu. Siekiama kuo daugiau gauti pajamų į biudžetą labiausiai pažeidžiamų visuomenės sluoksnių sąskaita - kultūros darbuotojų, policininkų, medikų, mokytojų, kūrėjų, amatininkų, smulkių ir vidutinių verslininkų.

Centro specialistai primena, kad 2009 m. biudžeto projekte numatyta beveik 200 mln. litų sumažinti teisėsaugos finansavimą, tuo tarpu Seimo narių ir ministrų algoms, valdovų rūmų statybai, karinės technikos įsigijimui, ministerijų pastatų remontui, tuo pačiu - tuos remontus atliekančioms bendrovėms skiriamos papildomos didelės lėšos. Analizė rodo, teigia V.Bakas, jog Vyriausybės prioritetas - didinti valdžios viršūnės ir su ja susijusių stambių bendrovių pajamas likusios visuomenės sąskaita.

Pasak Teisės projektų ir tyrimų centro tarybos pirmininko Kęstučio Čilinsko, Lietuvos valdžia, skirtingai, nei Vakarų šalys, nemato ar nenori matyti krizės priežasčių.
Pasak K.Čilinsko, JAV valdžia kovodama su krizės priežastimis, priėmė teisingą sprendimą - pradėjo baudžiamą tyrimą dėl energetikos bendrovės „Enron“ veiksmų ir ėmėsi priemonių prarastiems pinigams sugrąžinti.

Teisininko tvirtinimu, Lietuvos valdžia lengvai papildytų biudžetą be mokesčių didinimo ir be paprastų žmonių diržų veržimo, jei imtųsi priemonių panaikinti neteisėtus energetikos privatizavimo sandorius ir valstybei būtų sugrąžinti apie 3 mlrd. litų dividendų bei 38,3 proc. energetikos kapitalo, kurį pardavus skaidriame konkurse, valstybės biudžetas praturtėtų maždaug 7 mlrd. litų.

Tačiau, teigia K.Čilinskas, pagal krizės „įveikimo“ planą privatūs LEO savininkai gauna papildomą dovaną iš valstybės - padidinamos elektros kainos, vadinasi - privačių savininkų pelnas visų vartotojų sąskaita. Teisininko tvirtinimu, toks planas iš tikrųjų yra ne krizės įveikimo, o krizės gilinimo planas.

Pasak V.Bako, neatsakingai didinant mokesčius, ignoruojant socialinius padarinius, išaugs mokesčių slėpimas, tyčinių bankrotų skaičius, sukčiavimai, neteisėtų pinigų legalizavimas ir finansinių nusikalstamų grupuočių veikla, disponuojant nešvariais pinigais, skolinant juos mainais į įkeistas įmones, didės korupcija, viešosios tvarkos pažeidimai, nepilnamečių nusikalstamumas. Teisėsaugos finansavimo silpninimas augant nusikalstamumui bei socialinėms įtampoms, reiškia, kad valstybės gydymui pasitelkiami nuodai, o ne efektyvūs vaistai, pabrėžia Teisės projektų ir tyrimų centro specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių