Teisingumo ministerija iki kovo laukia partijų narių sąrašų

Politinių partijų įstatymas numato, kad visos politinės partijos kiekvienais metais iki kovo 1 dienos ministerijai privalo pateikti savo partijos narių sąrašus. Partijoje turi būti ne mažiau kaip tūkstantis narių.

Jei partija sąrašo nepateikia iki kovo 1-sios ar pagal pateiktą sąrašą bus nustatyta, kad jame yra mažiau nei reikalaujamas skaičius narių, ji negali dalyvauti rinkimuose bei pretenduoti į valstybės dotaciją.

Taip pat partijos narių sumažėjus daugiau nei įstatymų leidžiamas minimumas, partija gali būti likviduota Civilinio kodekso nustatyta tvarka, jeigu ji pati per šešis mėnesius po tokio sumažėjimo nenutaria partijos reorganizuoti ar pertvarkyti.

Politinių partijų narių sąrašai teikiami ir tikrinami elektroniniu būdu per Politinių partijų narių sąrašų informacinę sistemą. Pateikto sąrašo duomenys automatiniu būdu sutikrinami su kitų partijų narių sąrašais ir Gyventojų registro bei Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro duomenimis, patikrinama, ar partijų nariai yra pilnamečiai, ar jų duomenys nesikartoja kitų partijų sąrašuose.

Šiuo metu Lietuvoje registruotos 45 partijos (4 jų yra pradėta likvidavimo procedūra), jų bendras narių skaičius siekia beveik 108 tūkstančius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių