Teisėjų taryba vėl neapsisprendė dėl D. Gudo, bus šaukiamas neeilinis posėdis

  • Teksto dydis:

Teisėjų tarybai penktadienį vėl nepavyko priimti sprendimo dėl Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėjo Dainiaus Gudo. Nutarta surengti neeilinį tarybos posėdį.

D.Gudas, kurio atleidimą po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) užfiksuotų pokalbių inicijuoja prezidentė Dalia Grybauskaitė, per Teisėjų tarybos posėdį susiginčijo su tarybos nariu, Kauno apygardos teismo pirmininku Nerijumi Meilučiu.

Teisėjų tarybos pirmininkui Gintarui Kryževičiui teko drausminti D.Gudą, kuris, pirmininko žodžiais, perėjo į puolimą. G.Kryževičius paragino D.Gudą „nepersistengti“.

Į Teisėjų tarybos posėdį penktadienį atvykęs D.Gudas ėmė aiškinti, kad birželio 9 dieną vykusiame Teisėjų tarybos posėdyje esą buvo paskleista melaginga informacija, neva advokatas Vidmantas Knezevičius nuolat dalyvauja teisėjo D.Gudo bylose.

„Patikrinimas parodė, kad viena byla per visus metus“, - pareiškė D.Gudas.

Tuo metu Kauno apygardos teismo pirmininkas N.Meilutis, kuriam pavaldus Marijampolės rajono apylinkės teismas, sakė lankęsis šiame teisme ir bendravęs su teismo pirmininke.

„Teismo pirmininkė stengėsi, bet D.Gudas ignoravo - D.Gudas ir jo sekretorė leisdavo (į teismą - BNS) pašalinius asmenis“, - sakė N.Meilutis.

D.Gudas teigė buvęs ir ikiteisminio tyrimo teisėju, todėl į jo kabinetą užeidavo daug asmenų. Pasak N.Meilučio, Marijampolės teismo pirmininkė jį patikino, kad sąlygos ikiteisminio tyrimo veiksmams jos vadovaujamame teisme „yra geriau negu geros“, tačiau teisėjas ignoruoja ir neina į tas patalpas, kurios pritaikytos ikiteisminio tyrimo veiksmams - su ikiteisminiu tyrimu susijusius procedūras atlieka savo kabinete. Taip sudaromos galimybės ten patekti pašaliniams asmenims.

Teisėjų tarybos sekretorė, Apeliacinio teismo teisėja Laima Garnelienė pripažino, kad ir kiti šalies teisėjai ikiteisminio tyrimo veiksmus atlieka savo kabinetuose, ir „tai ne D.Gudo problema“. 

Teisėjų taryba penktadienį vėl svarstė prezidentės paklausimą dėl Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėjo D.Gudo atleidimo pažeminus teisėjo vardą. Šį klausimą Teisėjų taryba į savo darbotvarkę buvo įsirašiusi gegužės ir birželio mėnesiais, bet sprendimo nepriėmė.

Birželio 9 dieną posėdžiavusi Teisėjų taryba nusprendė kreiptis į STT, kad ji užtikrintų garso ir vaizdo medžiagos, kurioje užfiksuotas teisėjo ir advokato bendravimas, kokybę. Išklausius teisėjo paaiškinimą, Teisėjų tarybos nariams kilo abejonių dėl turimoje medžiagoje užfiksuotų duomenų. Su papildoma medžiaga per pertrauką buvo supažindintas ir D.Gudas.

Po posėdžio pertraukos G.Kryževičiui pasakius, kad kitą savaitę bus šaukiamas neeilinis Teisėjų tarybos posėdis, D Gudas ėmė prašyti, kad jo klausimas būtų išspręstas greičiau, esą jo atleidimo procedūra jau trunka keturis mėnesius, o jis dar slaugo sergančią žmoną. Tuo metu Teisėjų tarybos pirmininkas G.Kryževičius stebėjosi kolegos noru savo likimą išspręsti „bet kaip“ ir siūlė jam gerti raminamąją arbatą.

„Man jau vaistų reikia. Aš kaip „bomžas“, mano draudimai visi pasibaigę, net į Darbo biržą eiti negaliu“, - sakė D.Gudas ir netrukus paliko salę.

Prezidentė D.Grybauskaitė inicijavo Marijampolės teisėjo D.Gudo atleidimą, gavusi STT medžiagą apie jo neteisėtus santykius su advokatu V.Knezevičiumi.

Anot Prezidentūros, STT pateikta informacija liudija apie su teisėjo etika nesuderinamus neformalius teisėjo D.Gudo ir jo artimo pažįstamo, advokato V.Knezevičiaus santykius, derinant procesinius klausimus, kuriuos sprendė teisėjas D.Gudas, o proceso dalyviams atstovavo advokatas V.Knezevičius.

Slaptą tyrimą, atskleidusį neteisėtus advokato ir teisėjo santykius, STT atliko gavusi prokurorų ir apygardos teismo sankcijas.

Kaip skelbė STT, sausio 27 dieną STT Kauno valdybos pareigūnai, įtardami prekyba poveikiu, sulaikė Marijampolėje dirbantį advokatą V.Knezevičių. Advokatas įtariamas, kad iš Marijampolės pataisos namuose atliekančių bausmę giminaičių galėjo gauti neteisėtą atlygį, pažadėjęs paveikti prokuratūros ir teismo darbuotojus priimti palankius sprendimus dėl jų lygtinio paleidimo į laisvę.

Vėliau nutartį dėl šio asmens paleidimo anksčiau laiko panaikino Kauno apygardos teismas.

Šio nuteistojo giminaitė pareigūnams pasakojo, kad advokatas gavo 5 tūkst. litų, tačiau po nesėkmės 3 tūkst. litų grąžino.

V.Knezevičius šią vasarą baudžiamuoju įsakymu pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, jam skirta piniginė bauda.

D.Gudas jam mestus įtariamus neigia, jis tvirtino jokių pažeidimų ar nusikaltimų nepadaręs. Teisėjas sutiko būti atleistas, tačiau ne dėl nusižengimų teismų sistemai, o savo noru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių