Teisėjų taryba pritarė teisėjo Viktoro Dovidaičio atleidimui

Teisėjų taryba pritarė prezidentės teikimui atleisti Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Viktorą Dovidaitį.

Už šį sprendimą balsavo 16 teisėjų, prieš - trys, o du nusišalino.

Šį teisėją Dalia Grybauskaitė siūlė atleisti už tai, kad jis nesilaikydamas taisyklių kyšininkavimu įtariamam teisėjui Ryšardui Skirtunui skyrė nagrinėti bylą, kurios šis paprašė. Be to, skyriaus vadovas toleravo nederamą R.Skirtuno elgesį jam neatvykstant į darbą, neužtikrino, kad šis atvyktų ir nagrinėtų bylą. Trečiasis kaltinimas - neteisėto poveikio darymas teisėjui dėl kardomojo kalinimo pratęsimo.

„Visi trys veiksmai, kurie buvo įvardyti, mūsų, Teisėjų tarybos narių, buvo pripažinti kaip visuma veiksmų, sudaranti būtent pagrindą taip kvalifikuoti jo veiksmus - teisėjo vardo pažeminimą“, - žurnalistams sakė Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Pats V.Dovidaitis po tarybos sprendimo teigė besijaučiantis sąžiningas ir manantis, kad už šiuos veiksmus jo atleisti iš teisėjų nėra pagrindo.

„Graudu, bet sprendimas yra, jį reikia gerbti ir žiūrėsime, kas toliau - nežinau, ar skųsiu, neskųsiu. Reikia pamąstyti. (...) Aš galiu žmonėms drąsiai žiūrėti į akis, jaučiuosi sąžiningas ir nežinau - matyt, taip žvaigždės susidėjo ir taip išėjo“, - žurnalistams sakė V.Dovidaitis.

„Per švelnus, matyt, buvau pirmininkas, per geras visiems - matyt, dėl to. Kai kurių klaidų padariau, bet klaidų nedaro tas, kuris nedirba visiškai“, - kalbėjo jis.

Tarybos posėdyje komentuodamas kaltinimus, kad toleravo kolegos teisėjo R.Skirtuno, įtariamo kyšininkavimu, neatvykimą į darbą ir neteisingai pildė žiniaraščius, V.Dovidaitis ironizavo, jog klastoja žiniaraščius ir toliau.

„Taip, aš klastojau ta apimtimi, kad neįrašau į žiniaraščius viršvalandinio mūsų darbuotojų darbo, nes yra tokia tvarka - pinigų teismas neturi, todėl mes viršvalandinių darbų neįskaitome į žiniaraščius. Tai klastojimas? Klastojimas“, - žurnalistams sakė V.Dovidaitis.

Teisėjų asociacijos atstovas, atsakingas už etikos klausimų svarstymą, Šiaulių apygardos teismo teisėjas Vidmantas Mylė penktadienį posėdyje svarstė, esą problematiška nustatyti ribą, kai teisėjas tiek pažemino teisėjo vardą, jog jau turi būti atleistas. V.Mylė teigė, kad „demokratiškesnis ir nuosaikesnis procesas“ būtų pirmiausia V.Dovidaičio klausimą svarstyti Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje bei Teisėjų garbės teisme.

„Šuo atveju kaip šiandien jis panašus į pagreitintą procesą, kai procesas prasideda nuo baigiamųjų kalbų“, - penktadienį kalbėjo V.Mylė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių