Teisėjų taryba apskundė V. Baką Seimo etikos sargams

Teisėjų taryba antradienį pranešė išsiuntusi kreipimąsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl parlamentaro Vytauto Bako pasisakymų apie teismų reformą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, „valstietis“ V. Bakas apie teismų pertvarką užsiminė penktadienį BNS komentuodamas Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriuo informaciją jo vadovaujamam parlamentiniam tyrimui pernai teikęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) pripažintas paskleidęs tikrovės neatitinkančius teiginius apie buvusį politiką Raimondą Šukį.

Kreipimesi Teisėjų taryba nurodė, kad V. Bakas „išplatino pareiškimus, kuriais viešai reiškė ir skatino nepasitikėjimą Lietuvos teismais ir konstitucine teisingumo vykdymo sistema“, teigiama Nacionalinės teismų administracijos BNS persiųstame pranešime.

„Teisėjų taryba akcentavo, kad Seimo narys V. Bakas viešojoje erdvėje reikšdamas abejones dėl jam nepatikusio teismo sprendimo ir teismų vykdomo teisingumo, akcentuodamas būtinybę pertvarkyti teismus, savo teiginiais ne tik diskredituoja teismo, kaip valstybės valdžios, autoritetą, tačiau viešai kursto nepasitikėjimą teismu kaip vieninteliu teisingumą Lietuvoje vykdančiu subjektu, formuoja nihilistinį visuomenės požiūrį į teisingumo vykdymą ir teismo priimamus sprendimus“, – rašoma jame.

Anot Teisėjų tarybos, teismo autoritetas ir visuomenės pasitikėjimas teismais yra kertinis teisinės demokratinės valstybės pamatas, kuris privalo būti gerbiamas ir stiprinamas. Pasak jos, todėl nėra toleruotina, kai tokio lygmens politikas, kaip V. Bakas „rodo tokią nepagarbą teismų sprendimams, įvardydamas teismus kaip nepajėgius vykdyti savo konstitucinės priedermės“.

V. Bakas praėjusį penktadienį teigė, kad jo neįtikina teismo sprendimai, priimami teisėjų, „kuriuos moko (koncerno) „MG Baltic“ byloje atstovaujantys teisėjai“.

Parlamentaras po to feisbuke pasidalijo atveju, kur matyti, kad „MG Baltic“ ir kelių kitų asmenų byloje prieš valstybę dėl žalos atlyginimo ieškovų atstovė yra advokatė Solveiga Palevičienė, šių metų vasario 7 dieną vedusi seminarą Nacionalinėje teismų administracijoje.

Seimo komiteto pirmininkas apie esminės teismų reformos būtinybę prabilo paklaustas, ar jį įtikins aukštesnių instancijų teismų sprendimai R. Šukio ir Konkurencijos tarybos vicepirmininko Elono Šato bylose prieš VSD.

E. Šato atveju Vilniaus miesto apylinkės teismas kovą taip pat paskelbė, kad VSD Seimo komitetui pateikti teiginiai apie jį yra neteisingi ir žemina pareigūno garbę bei orumą.

VSD skundžia abu šiuos sprendimus.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pernai atliko tyrimą dėl verslo poveikio politikai. Vėliau parlamentarai jį patvirtino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stiprybes,

Stiprybes, portretas
Vytautai. Gaila, kad tokiu Vytautu Seime tik vienas kitas.

> tam --,,teisingai,, pridurke nedanesiotas

> tam --,,teisingai,, pridurke nedanesiotas portretas
Sveikinu. Tu iš tikrųjų atrodai kaip pilnai išnešiotas pridurkas.

tam --,,teisingai,, pridurke nedanesiotas

tam --,,teisingai,, pridurke  nedanesiotas  portretas
tos tavo konstitucijos tik virseliai belike , ir pagrindiniu istatymu - simtai pataisu .....visus niekinius darbius ir darbelius teiseju taryba atlieka ,,,nepriestaraujant konstitucijai,,,, kas metai po kelis kartus sau atlygius kelia taip pat ,,,nepriestaraujant konstitucijai,,, pradinius atlygiu dydzius pasiziureje y lubas patys sau nusistate taip pat ,,,nepriestaraujant konstitucijai,,,,
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių