Teisėjų garbės teismo nariais paskirti R. Miliūtė ir J. Žilys

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė į naujai formuojamą Teisėjų garbės teismą paskyrė du naujus narius – Lietuvos radijo ir televizijos žurnalistę Ritą Miliūtę ir teisės profesorių buvusį Konstitucinio Teismo pirmininką Juozą Žilį.

Jie skiriami kaip visuomenės atstovai, informavo prezidentės spaudos tarnyba.

Teisėjų garbės teismas nagrinėja teisėjų drausmės bylas ir jų prašymus dėl teisėjo garbės gynimo. Galimybė įtraukti visuomenės atstovus į teisėjų reputacijos klausimus svarstantį Teisėjų garbės teismą buvo sudaryta po 2014 metų liepos mėnesio įsigaliojus Teismų įstatymo pataisoms, kurias inicijavo D.Grybauskaitė. Iki tol į Teisėjų garbės teismą buvo skiriami tik teisėjai.

R.Miliūtė yra LRT žurnalistė, laidos „Teisė žinoti“ vedėja, Europos humanitarinio universiteto Medijų centro vadovė. Ji dirbusi laidos „Panorama“ vedėja, ėjo Lietuvos radijo ir televizijos generalinio direktoriaus pavaduotojos pareigas, anksčiau vadovavo LNK televizijos, radijo stočių M-1 grupės naujienų tarnyboms. Už nuopelnus Lietuvos valstybei ji yra apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu.

Buvęs Konstitucinio teismo teisėjas ir pirmininkas Juozas Žilys šiuo metu yra Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės instituto profesorius emeritas. Jis taip pat ėjo Seimo Pirmininko vyriausiojo patarėjo konstitucinės teisės klausimais pareigas, Lietuvos teisės (dabartiniame Mykolo Romerio) universitete buvo Teisės fakulteto dekanas. Teisininkas yra paskelbęs per 120 mokslinių straipsnių, jis yra pelnęs net kelis reikšmingus valstybinius apdovanojimus.

Teisėjų garbės teismas sudaromas Teisėjų tarybos įgaliojimų laikui iš dešimties narių, iš kurių keturi yra visuomenės atstovai (du skiriami prezidento ir du - Seimo Pirmininko) ir šeši teisėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių