Teisėja nusišalino nuo ekspremjero G.Kirkilo diplomo bylos

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėja Skirgailė Žalimienė penktadienį nusišalino nuo buvusio premjero socialdemokrato Gedimino Kirkilo diplomo bylos, kad nekiltų abejonių dėl jos nešališkumo.

LVAT teisėjų kolegija penktadienį turėjo nagrinėti Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinio verslo mokyklos (TVM) skundą. Aukštoji mokykla apskundė žemesnės instancijos teismo atsisakymą priimti nagrinėti prašymą, kuriuo siekiama anuliuoti G.Kirkilo diplomą.

Teisėjų kolegija buvo sudaryta iš teisėjų Stasio Gagio, Dainiaus Raižio ir S.Žalimienės.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) nurodė, kad prašymą turėtų nagrinėti bendrosios kompetencijos teismas, tačiau TVM su tuo nesutiko ir šį sprendimą apskundė. Atskirasis skundas perduotas LVAT.

Ši byla penktadienį LVAT turėjo būti nagrinėjama už uždarų durų, tačiau, kaip BNS sakė teismo atstovė spaudai Neringa Lukoševičienė, svarstymas atidėtas dėl vienos iš teisėjų nusišalinimo.

"Teisėja pranešėja Skirgailė Žalimienė pareiškė, kad nusišalina nuo bylos nagrinėjimo dėl aplinkybių, galinčių kelti abejonių teisėjos nešališkumu", - teigiama teismo nutartyje.

S.Žalimienė Vilniaus universitete, kuris yra bylos dalyvis, dėsto Europos Sąjungos teisę.

Teisėjų kolegija šiuos nusišalinimo motyvus pripažino svariais.

Kol kas neaišku, kada LVAT vėl imsis šios bylos.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas turėtų nuspręsti, ar pagrįstai VAAT atsisakė priimti prašymą panaikinti VU rektoriaus įsakymą, kuriuo remiantis socialdemokratas G.Kirkilas, neturėdamas bakalauro laipsnio, buvo priimtas į magistrantūros studijas šioje aukštojoje mokykloje.

TVM Švietimo ir mokslo ministerijai yra nurodžiusi, kad priėmimo komisijai vertinant G.Kirkilo pateiktus dokumentus ir priimant sprendimą dėl priėmimo į magistrantūros studijas, buvo pažeista priėmimo į VU 2002 metais tvarka, pagal kurią į antrosios pakopos studijas galėjo būti priimti asmenys, baigę pagrindines universitetines studijas ir įgiję Lietuvos pripažįstamą aukštąjį išsilavinimą.

Anot ministro Gintaro Steponavičiaus, iš mokslo institucijų gauta informacija "leidžia teigti, kad VU TVM pripažįsta, jog priimant G.Kirkilą į magistro studijas buvo nusižengta įstatymų reikalavimams".

Pats G.Kirkilas, komentuodamas ketinimus anuliuoti jo įgytą vadybos ir verslo administravimo magistro kvalifikacinį laipsnį, yra sakęs, jog vertina tai kaip politinį žingsnį.


Šiame straipsnyje: žalimienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių