Teatro primadona V. Mainelytė švenčia jubiliejų

Rugsėjo 5 d. gražų jubiliejų švenčia teatro, kino ir televizijos aktorė Vaiva Mainelytė. Legendinio aktoriaus ir režisieriaus Juozo Rudzinsko auklėtinė į Lietuvos teatro sceną atėjo XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžioje ir daugiausia laiko atidavė Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui.

Sukūrusi dešimtis pagrindinių vaidmenų, V. Mainelytė žiūrovams įsiminė kaip klasikinės ir šiuolaikinės Europos dramaturgijos vaidmenų atlikėja – Fru Serbiu ir Ela Reinheim Henriko Ibseno dramose „Laukinės antis“ ir „Junas Gabrielis Borkmanas“, Ledi Tyzl Richardo Sheridano „Intrigų mokykloje“, Margarita Tennessee Williams‘o „Katėje ant įkaitusio skardinio stogo“, Ismenė Jeano Anouilh‘aus „Antigonėje“ ir kitur. Ryškūs aktorės vaidmenys lietuviškos dramaturgijos pastatymuose – tai Beatričė Juozo Grušo dramoje „Mes, džiazas ir Velnias“, Milda Jono Avyžiaus „Sodybų tuštėjimo meto“ inscenizacijoje.

Didžiulį populiarumą aktorei pelnė vaidmenys kine – tai tyra, lyriška ir naivi Morta Balio Bratkausko režisuotame filme „Tadas Blinda“, o ypač – žavingoji liūdno likimo Jurga Arūno Žebriūno miuzikle „Velnio nuotaka“.

Aktorius Regimantas Adomaitis, su kuriuo sukurtas ne vienas vaidmuo teatre ir kine, kolegei negailėjo komplimentų: „Vaiva – nuostabi moteris: nuoširdi, atvira, be jokių gudravimų. Ji puiki kolegė, todėl su ja vaidinti labai smagu. Ji niekada į tave nepažiūrės ironišku, piktu žvilgsniu, o aktorių tarpe tai ne toks dažnas reiškinys. Ne vienas mano personažas buvo ją įsimylėjęs...“

Pastaraisiais metais aktorės kūrybiniame kelyje ryškūs sudėtingi, brandūs vaidmenys – tai Felimonija Žemgirdienė Juozo Glinskio epinėje dramoje „Vieno tėvo vaikai“ bei Motina Rainerio Wernerio Fasbinderio dramoje „Laisvės kaina“ („Juodoji našlė“).

Šis režisierės Yanos Ross spektaklis – vienas naujausių Lietuvos nacionalinio dramos teatro repertuare – skiriamas ir aktorės Vaivos Mainelytės jubiliejui.
Šventiniame „Juodosios našlės“ spektaklyje garsiosios teatro ir kino aktorės gerbėjų laukiama spalio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių