Tautinių mažumų savivaldybėse leisti vartoti ne tik lietuvių kalbą?

Opozicinė Socialdemokratų partijos frakcija parengė naują Tautinių mažumų įstatymo projektą, jis suteiktų teisę tautinių bendrijų gyvenamose savivaldybėse vartoti ne tik valstybinę, bet ir tos mažumos kalbą.

Tautinių mažumų įstatymo projektą pasirašė visi septyni Socialdemokratų partijos frakcijos nariai.

Jie siūlo, kad savivaldybėje, kur tautinė mažuma, remiantis visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, sudaro ne mažiau kaip trečdalį visų gyventojų, bendraujant su šios savivaldybės teritorijoje esančiais viešojo administravimo subjektais, asmuo turėtų teisę vartoti tos tautinės mažumos kalbą. Jis galėtų į savivaldybės įstaigas, įmones, kitas valstybines institucijas kreiptis raštu arba žodžiu tos tautinės mažumos kalba.

Be to, pagal projektą, tokioje savivaldybėje savivaldybės institucijų teikiama vieša informacija ir pirminė teisinė pagalba galėtų būti teikiama ne tik valstybine, bet ir tos tautinės mažumos kalba.

Projektu taip pat būtų įteisinti nelietuviški gatvių, vietovių, įstaigų pavadinimai. Šiuo atveju siūloma žiūrėti ne į savivaldybės, o į seniūnijos gyventojų sudėtį.

Kodėl Italijoje, Vokietijoje, Suomijoje, kitose šalyse gali būti tokie užrašai, o pas mus – ne?

„Seniūnijos aptarnaujamoje teritorijoje, kurioje tautinė mažuma, remiantis naujausio visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, sudaro ne mažiau 1/3 nuo bendrojo savivaldybės gyventojų skaičiaus, esančių gyvenamųjų vietovių, gatvių, viešojo administravimo subjektų pavadinimai, topografiniai ženklai greta valstybinės kalbos, atitinkamos savivaldybės atstovaujamosios institucijos sprendimu, gali būti užrašomi ir tos tautinės mažumos kalba“, – rašoma projekte.

Tokiems ženklams ir iškaboms turėtų pritarti šios seniūnijos gyventojų apklausoje sudalyvavusių asmenų dauguma.

Projekto autoriai teigia siekiantys įstatymo lygmeniu užtikrinti tautinėms mažumoms priklausančių asmenų teises, įgyvendinti valstybės įsipareigojimus išlaikyti ir puoselėti tautinių mažumų tradicijas, kultūrinį, kalbinį bei religinį identitetą.

„Atsižvelgiant į pastarųjų metų Lietuvos geopolitinę padėtį, vienas iš kertinių nacionalinio saugumo užtikrinimo uždavinių yra visuomenės vienybės skaldymo tautiniu pagrindu prevencija. Ypatingai jautrioje situacijoje atsiduria lenkų tautinė mažuma, nesyk kėlusi kalbinio identiteto klausimus. Tinkamas Tautinių mažumų konvencijoje numatytų teisių perkėlimas į nacionalinę teisę išspręstų nemažai ilgamečių ginčų bei nereikalingų įtampų su kritiškai svarbia saugumo atžvilgiu strategine Lietuvos partnere Lenkija“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Šis projektas Seimo posėdžių sekretoriate registruotas ketvirtadienį, kai į Lietuvą po aštuonerių metų pertraukos atvyko Lenkijos prezidentas.

Vienas iš projekto autorių Algirdas Sysas BNS sakė, kad projekto pasirodymas netyčia viešai sutapo su šiuo vizitu.

„Gana ilgai vyko derinimas, ieškota formuluočių, kurios neiššauktų iškart karštų diskusijų“, – teigė parlamentaras.

Jis teigė, kad toks įstatymas būtinas, norint užtikrinti tautinių bendrijų teises.

„Kodėl Italijoje, Vokietijoje, Suomijoje, kitose šalyse gali būti tokie užrašai, o pas mus – ne? Italijoje mačiau ženklus trimis kalbomis. Tik pas mus galvojama, kad jeigu atsiras abėcėlėje viena nauja raidė, nustosime lietuviškai kalbėti“, – sakė A. Sysas.

Anot jo, dėl vietovardžių, gatvių pavadinimų rašymo siūloma atsižvelgti į seniūnijų, o ne į savivaldybių gyventojų sudėti dėl to, kad yra kaimų, kur beveik 100 proc. gyvena kitataučiai.

„Ten pirmiausia užrašas būtų lietuviškai, o šalia – lenkiškai. Ir visi būtų laimingi“, – BNS tvirtino socialdemokratas.

Tautinių mažumų įstatymo Lietuvoje nėra nuo 2010 metų, kai baigė galioti tuometinė redakcija.

Praėjusią Seimo kadenciją būta mėginimų priimti tokį dokumentų, bet jie nesulaukdavo daugumos palaikymi parlamente.

2011 metų Gyventojų ir būsto surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 154 tautybių gyventojai. Lietuviai sudarė 84,2 proc. šalies gyventojų, lenkai – 6,6 proc., rusai – 5,8 proc. gyventojų.

Statistikos departamento duomenimis, Šalčininkų rajono savivaldybėje per surašymą gyveno 77,8 proc. lenkų tautybės žmonių, Vilniaus rajone – 52,1 proc., Trakų – 30,1 proc., Visagine daugiau kaip pusę gyventojų – 51,9 proc. – sudarė rusų tautybės asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
Apsoliuti nesamone . Lietuva permaza ,kad "atkasti "kazkokias valstybes "mazumas" negali buti jokiu "pamaloninimu" nei vienai -kitai tautybei ar rasei. Mes privalome islaikyti savo SAVITUMA,kaip ir savo kultura ir krikscionybe;tai musu PRIGIMTINEsavoka PRIGIMTINE teise.o kitatauciai PRIVALO gerbti musu kalba ,paprocius ir kultura...zino ! ,kur "atsidangino" [atleiskit] prasom mokytis ir gerbti valstybe ir tauta ,kuri juos isileido ,..nei dvigubu ,nei "trigubu" viesu "ofisu" Cia LietuvA maza UNIKALI visapusiskai tauta -valstybe socialaiii salin bukas galvas nuo proteviu kalbos ir kulturos ;bukiai nelaimingi.

tomas

tomas portretas
p. Jūrate Skėryte, baikit tyčiotis iš Lietuvos - nei lenkai, nei rusai, nei gudai nėra TAUTINĖS MAŽUMOS Lietuvoje. Ir jei to iki šiol nesupratote - eikit pas Karbauskį kiaulių ganyti. Straipsnio neskaičiau ir neskaitysiu.

Violeta

Violeta portretas
Čia tas Jonas ar mokinukas, arba senis Jonas, arba durnelis. Jei vaikas iš kokios alkoholikų šeimos, tai tingi pamokų ruošti ir rašinėja. Jei senis Jonas, tai Kauno tiesa rašė, kad jis psichinis ligonis. Jei kvailelis - tuo viskas pasakyta.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių