Tarp kandidatų į VTEK narius - Seimo narys M.Varaška

Lietuvos teisininkų draugija Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) pateikė tris kandidatus į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narius. Tarp jų yra Seimo narys Mantas Varaška.

M.Varaška į Seimą buvo išrinktas kaip nepriklausomas kandidatas, parlamente jis priklausė Tautos prisikėlimo partijos frakcijai, vėliau buvo frakcijos „Viena Lietuva“ nariu, paskui tapo Krikščionių partijos frakcijos nariu, dar vėliau perėjo į valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakciją, iš kurios šių metų balandį pasitraukė ir tapo Mišrios Seimo narių grupės nariu.

Lietuvos teisininkų draugijos pirmininkas Tomas Davulis BNS informavo LAT vadovui pateikęs Edmundo Sakalausko, Tomo Čaplinsko ir M.Varaškos kandidatūras.

Visi jie turi teisinį išsilavinimą. E.Sakalauskas yra buvęs Vyriausiosios rinkimų komisijos narys, T.Čaplinskas dirba VTEK vyresniuoju patarėju, M.Varaška baigia Seimo nario kadenciją.

„Juos iškėlė atskiri Lietuvos teisininkų draugijos valdybos nariai, o valdyba pritarė jų kandidatūrų pateikimui“, - teigė T.Davulis.

LAT pirmininkas Gintaras Kryževičius pirmadienį BNS sakė dar nepasirinkęs vieno kandidato, nes laukia, kol Seimas patenkins anksčiau jo pasiūlyto ir paskirto kandidato, VTEK pirmininko Remigijaus Rekertos atsistatydinimą.

Pagal Seimo nutarimo projektą, R.Rekerta iš pareigų turėtų būti atleistas nuo rugsėjo 17 dienos.

„Nekorektiška būtų kalbėti su kandidatais, kol nebaigta atleidimo procedūra“, - sakė G.Kryževičius.

Jis priminė, kad Seime dėl R.Rekertos atleidimo balsavimas bus slaptas.

R.Rekerta birželį Seimo pirmininkei ir LAT pirmininkui įteikė atsistatydinimo pareiškimą. Jis teigė iš pareigų norintis trauktis dėl asmeninių priežasčių.

Seimui taip pat pateiktas dar vienas naujas kandidato į VTEK narius. Vyriausybė siūlo vietoj kadenciją baigusio Ryčio Juozapavičiaus tarnybinės etikos sargu skirti Gražiną Imbrasienę. Ji iki šių metų gegužės dirbo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Personalo departamente. 2000-2005 metais teisininkė G.Imbrasienė ėjo vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas.

Po vieną VTEK narį Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas bei Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Seimo pirmininkas VTEK nariu teikia skirti vieną iš Seimo frakcijų siūlomų kandidatų, ministras pirmininkas – vieną iš Vyriausybės siūlomų kandidatų, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas – vieną iš Lietuvos teisininkų draugijos siūlomų kandidatų, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas – vieną iš šios asociacijos tarybos siūlomų kandidatų.

VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas.
Komisijos nario kadencijos laikas – penkeri metai.

VTEK tiria fizinių ir juridinių asmenų pranešimus, skundus ir prašymus dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų galimo intereso konflikto, prižiūri lobistų veiklą, juos registruoja, yra atsakinga už privačių interesų deklaracijų administravimą.


Šiame straipsnyje: mantas Varaška,VTEK

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių