Talentingiems studentams – konkursas dėl stažuočių NASA tyrimų centre

  • Teksto dydis:

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) jau trečią kartą skelbia konkursą dėl tarptautinių vasaros ir rudens stažuočių NASA mokslinių tyrimų centre „Ames“ 2017 metais.

Šis konkursas yra skirtas Lietuvos studentams. Unikalių stažuočių metu jie galės patobulinti mokslo žinias, įgyti praktinės patirties ir užmegzti naujų kontaktų.

„MITA ieško talentingų, technologijų mokslų pakraipos studentų, kurie domisi pasaulio kosmoso technologijų naujovėmis, nebijo kurti, eksperimentuoti, bendrauti ir dalintis žiniomis. Norime paskatinti pačius geriausius ir suteikti jiems galimybę parodyti išskirtinius gebėjimus. Studentai galės prisidėti prie tarptautinių komandų, dirbančių su reikšmingais mokslo projektais, siūlyti naujas idėjas, padedančias spręsti kosmoso pramonės problemas“, –  teigia Kęstutis Šetkus, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius.

Numatoma vasaros stažuotės trukmė – 10 savaičių (2017 m. birželio 5 d. – 2017 m. rugpjūčio 11 d.), o rudens stažuotės trukmė – 16 savaičių (2017 m. rugpjūčio 28 d. – gruodžio 15 d.). Jos metu atrinkti stažuotojai iš įvairių pasaulio šalių dirbs prie konkrečių tyrimų projektų ir turės galimybę prisidėti prie pačių pažangiausių mokslinių tyrimų vykdymo ir kosminių technologijų kūrimo.

Dalyvauti konkurse turi teisę Lietuvos Respublikos piliečiai, studijuojantys mokslo ir studijų institucijose bakalauro arba magistro laipsnį suteikiančiose gamtos, technologijų, inžinerijos ir matematikos studijų programose* (angl. science, technology, engineering or mathematics - STEM). Bus inicijuojami projektai pagal NASA nurodytas stažuočių tematikas.

Siekiantiems dalyvauti konkurse yra keliamas reikalavimas puikiai mokėti anglų kalbą, turėti ne žemesnį nei 8 iš 10 balų studijų rezultatų vidurkį už visus praėjusius semestrus. Studentai turi įsipareigoti sutikti su NASA nustatytais reikalavimais dėl intelektinės nuosavybės teisių.

MITA konkursą laimėjusiam studentui skirs stipendiją, bus padengiamos kelionės į NASA ir grįžimo į Lietuvą išlaidos, taip pat apgyvendinimo, maitinimo, sveikatos draudimo ir vietinio viešojo transporto JAV išlaidos. Atrinkti stažuotojai patys turės pasirūpinti tinkamos JAV vizos gavimo klausimais.

Paraiškas abiem kvietimams atskirai galima teikti iki 2017 m. vasario 6 d. 16.30 val. 

Praeitų konkursų rezultatai

2016 m. konkurso metu buvo atrinkti 3 studentai iš Lietuvos: Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentė Julija Semenenko, Kauno technologijos universitete studijuojanti Miglė Aurėja Mickonytė ir Vilniaus universiteto studentas Liudvikas Paukštė. 2015 metais į NASA vyko 2 Vilniaus universiteto studentai - Jonas Narkeliūnas ir  Mikalojus Brazdžiūnas. Studentams buvo suteikiama galimybė naudotis NASA infrastruktūra ir resursais, buvo įgyta unikali patirtis bendradarbiaujant su geriausiais mokslininkais ir inžinieriais.

Apie NASA ir MITA

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) yra viena žinomiausių mokslinių tyrimų institucijų visame pasaulyje. Nuo jos įkūrimo 1958 m. iki šių dienų, NASA atliko pagrindinį vaidmenį įsimintinuose kosmoso tyrimų epizoduose. Turėdama daugiau kaip 19 mlrd. JAV dolerių metinį biudžetą, NASA gali finansuoti aukščiausio lygio mokslinius tyrimus ir technologijų kūrimą.

2014 m. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) ir NASA pasirašė dvišalį bendradarbiavimo susitarimą dėl tarptautinės stažuočių programos. Susitarimas buvo pasirašytas Lietuvos Vyriausybės delegacijos vizito į JAV metu. Tik 11 pasaulio šalių turi sutartis su NASA ir gali siųsti savo studentus vasaros ir rudens stažuotėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių