Šv.Patriko dieną pažaliavo Vilnelė

Šiandien įvairių pasaulio šalių didmiesčiuose – Nuo Niujorko iki Maskvos, nuo Kopenhagos iki Sidnėjaus švenčiama nacionalinė airių šventė – šv. Patriko diena, kurios simbolis – žalia spalva ir trilapis dobilas.

Vilniuje gyvenančių airių bendruomenė bei kiti prijaučiantys šios šalies tradicijoms, rinkosi ant pagrindinio Vilnelės tilto, prie įvažiavimo į Užupio Respubliką. Čia, po Airijos ambasadorės Lietuvoje Philomenos Murnaghan sveikinimo, susirinkusieji laukė svarbaus momento – kada Vilnelė atplukdys skaisčiai žalius vandenis.

Šv.Patriko dienos proga dažyti upę žaliai yra tradicija ne viename pasaulio didmiestyje, o vilniečiams tai yra naujiena, todėl kai kurie į įprastą pasivaikščiojimą pirmą itin šiltą dieną išsiruošę vilniečiai stebėjosi netikėtai pasikeitusia vandens spalva. Organizatoriai iš anksto įspėjo, jog naudojami dažai yra saugūs aplinkai ir išbandyti kitų miestų upėse, be to, šis šventinis nudažymas yra suderintas su miesto savivaldybe.

Stebėti pažaliavusios Vilnelės į Užupio prieigas susirinko ir airiškų seterių veislės šunų savininkai su savo augintiniais, nemaža dalis šventės gerbėjų buvo pasiruošę specialiomis kepurėmis su dobilo lapą imituojančiais bryliais. Legenda byloja, kad pasitelkdamas trilapio dobilo simbolį, šv. Patrikas aiškino Šventosios Trejybės sąvoką.


Šiame straipsnyje: Šv. Patriko dienaAirijaairiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
is kur tokios idomios mados svesti kitu tautu sventes? lygtai ir lietuvisku svenciu pakankamai, bet ne, svetimos sventes mielesnes... visokie sv valentinai, sv patrikai, Halloweenai ir t.t. Kazkam kovo 8 - oji tarybine, raudonoji svente ir dauguma jos kratosi, nors ir tarptautine o valeninke ar airiu svente visai nieko. Kodel negali visada viskas buti, kaip pas normalius zmones..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių