Švietimo ministrei gaila mokinių: mokytojai planuoja kitą streiką

  • Teksto dydis:

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas Audrius Jurgelevičius sako, kad valdžiai neatsižvelgus į iškeltus reikalavimus, sausio pabaigoje planuojamas trijų dienų pedagogų streikas vyks.

Švietimo profesinės sąjungos vadovas taip pat pažymi, jog mokytojai mato laisvų lėšų jų reikalavimams įgyvendinti ne tik peržiūrint biudžetą, bet ir tarp Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) asignavimų.

„Mes sieksime, kad būtų peržiūrėti ŠMM skirti asignavimai, nes ten daug pinigų naudojama ne pagal paskirtį, tai pripažįsta ir premjeras, puse lūpų apie tai kalba ir ministrė, ir mes ne vienerius metus bandome tai įrodyti“, - BNS sakė A.Jurgelevičius.

Lėšos - krepšelio didinimui

Pasak jo, lėšos turėtų būti nukreiptos mokinio krepšelio didinimui, taip kiltų ir mokytojų algos. „Tiems reikalavimams pradėti įgyvendinti tikrai reikalingos ne tokios didelės sumos, kaip įvardino ministrė, kalbama apie dvigubai mažesnes sumas. Visų pirma turėtų būti mokinio krepšelis padidintas, ir tada atsirastų galimybė nuo rugsėjo pirmos pilnai mokyklose vykdyti ugdymo planus, mokytojų atlyginimai irgi didėtų, nes padaugėtų pamokų, iš tų pinigų užtektų ir mokytojų atlyginimų koeficientų žirklėms panaikinti ir sustoti ties maksimalia riba“, - kalbėjo profesinės sąjungos vadovas.

Švietimo ir mokslo ministerija, įvertinusi streikuoti planuojančių profesinių sąjungų keliamus reikalavimus, nurodo, kad norint tenkinti juos visus kitąmet reikėtų daugiau nei 100 mln. eurų, todėl reikalavimai esantys nerealūs. Profsąjungų skaičiavimu, lėšų poreikis – mažesnis.

Pasak A.Jurgelevičiaus, papildomų lėšų būtų galima gauti peržiūrėjus vadovėlių leidybą, ministerijai pavardžių įstaigų veiklą. „Vadovėlių leidyba - ten  grynas pinigų plovimas, yra keliasdešimt neužimtų etatų pačioje ministerijoje, ir aišku neišvengiamai turėsime pradėti kalbėti apie ministerijai pavaldžias įstaigas, kurių veikla mokytojams, mokykloms sunkiai suvokiama, savitikslė, ir europinių pinigų panaudojimas, nes keliasdešimt milijonų yra skirta ugdymo kokybei gerinti, o ugdymo kokybė kiekvienais metais prastėja“, - kalbėjo LŠPS pirmininkas.

Vyriausybė bandys atkalbėti

Mokytojams paskelbus apie planuojamą trijų dienų streiką sausio pabaigoje, Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vatikus sakė bandysiantis pedagogus atkalbėti nuo streiko. Jų susitikimas numatomas pirmadienį po Kalėdų švenčių.

„Susitinkame su jais tarpušventyje, gruodžio 28 dieną, kviečiame profsąjungas pasikalbėti. Seimas yra priėmęs biudžeto įstatymą (...), todėl kaip ir nebelieka pagrindo čia streikuoti ar prašyti kažkokių kaitų“, - BNS sakė vicekancleris.

Tačiau profesinės sąjungos vadovas sako nesuprantantis tokio požiūrio. „Nesuprantu tokios pozicijos - tokio rango veikėjo, kai jis iš pradžių pareiškia norą susitikti, o spaudoj po dviejų dienų pareiškia, kad nėra apie ką kalbėti, nes biudžetas priimtas. Aš manau, ka djis neadekvačiai vertina situaciją“, - sakė A.Jurgelevičius.

Klausiamas, ar tikrai planuojamas streikas vyks, jis atsakė: „Aš negaliu pasakyti, nes sprendimą turi priimti penkios organizacijos, bet jei taip bus reaguojama į mokytojų reikalavimus, aš įsitikinęs, kad streikas bus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
Dirbu gimnazijoje, kuri kažkada turėdavo 1200 mokinių ir daugiau. Tada administraciją sudarė direktorius ,2 pavaduotojos ugdymui, ūkvedys. Dabar gimnazijoje mokosi 539 mokinių ir turime: direktorių, pavaduotoją, 4 skyrių vedėjus, 4 poskyrių vadovus. Iš kur mokytojams gali atsirasti pinigų kad už jų darbus apmokėtų. Nežinau, kiek reikėtų didinti biudžeto išlaidas,kad užtektų visiems " veltėdžiams" išlaikyti. Mokytojai (administracijos nuomone)turi dirbti iš idėjos.Tai niekam nerūpi.

Respect

Respect portretas
Komentatoriam

atlyginimus

atlyginimus portretas
kelti privalu ne tik mokytojams, bet ir gydytojams, pastarieji kažkodėl neina į gatves, o turėtų, net privalėtų. Aukštųjų mokyklų dėstytojai su mokslo laipsniais dirba už grašius, nes nenori ar negali emigruoti. Nereikia valstybei investicijų kažkam, o būtina kelti atlyginimus visiems, nes dar nuo sovietmečio inteligentai gauna tokias mažas algas, kad galima juos lyginti su soc. remtinais žmonėmis. Kaip mes susigrąžinsime savus emigrantus, jei seimas ir vyriausybė tik sau kelia atlyginimus? Kur pasaulyje taip yra?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių