Švietimo ministrė su mokytojais išsiskyrė be jokio susitarimo, atsistatydinti nežada

Švietimo ir mokslo ministrė teigia jaučianti atsakomybę dėl vykdomų reformų sistemoje. Taip Jurgita Petrauskienė atsakė į klausimą dėl dalies politikų ir kai kurių streikuojančių mokytojų raginimų trauktis iš posto.

Ministrė šeštadienį apsilankė ministerijos patalpose, kuriose įsikūrę keliolika streikuojančių mokytojų. Čia kilo audringa diskusija dėl derybų mokytojų etatinio apmokėjimo ir algų kėlimo klausimais. Dalis mokytojų planuoja ir artimiausias naktis praleisti ministerijoje. 

„Aš jaučiu didelę atsakomybę už vykdomas sudėtingas reformas. Jeigu jos būtų įvykdytos prieš 10 metų, kaip tai įvyko Suomijoje, kitose šalyse, kurių švietimo sistemomis mes žavimės, mes nebūtume situacijoje, kurioje šiandien esame (...) Šiandien kalbamės apie etatinį mokytojo apmokėjimo modelį, jis buvo rengtas Lietuvoje, berods, nuo 2007 metų, bet nebuvo priimtas, nes nebuvo rasta valios ir sutarimo“, – žurnalistams po diskusijos šeštadienio pavakare sakė ministrė.

Ji teigia, kad pirmadienį susitiks su profesinių sąjungų atstovais aptarti tobulintinų klausimų, o vėliau bus rengiami reikalingi teisės aktai.

„Visi pripažįsta, kad modelis yra tobulintinas (...) Mes esame išsiuntę visų profesinių sąjungų atstovams, nes čia su mumis yra tik vienos profesinės sąjungos atstovai ir mokytojai, yra dar keturios kitos. Laukiame visų išsakytų minčių, ar jie pritaria tiems siūlymams. Su jais susitiksime pirmadienį ir rengsime tuos teisės aktus, kad modelis veiktų“, – aiškino ministrė.

Streikuojančių mokytojų lyderis Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas negailėjo kritikos ir ministrei, ir ministerijai.

„Akivaizdu, kad šis žmogus negali vesti derybų, trūksta gebėjimų girdėti, spręsti, rengti. Tai juk ministerija yra tas generatorius, kuris turėtų teikti siūlymus, parengti projektus, o ne rašyti protokolą, kad susitarsime dėl aiškumo (...) Jie turi parengti etato struktūros konkrečiam dalykui projektus“, – po diskusijos sakė A. Navickas.

Paklaustas, ar pedagogų klausimas nėra politizuotas, A. Navickas atmetė tokius spėjimus.

„Visiškai atmetame šitą dalyką, mus eilę metų bando kaltinti. Mūsų vienintelė profesinė sąjunga, veikianti švietimo sistemoje, kuri nėra pasirašiusi jokių susitarimų su jokiomis politinėmis partijomis“, – sakė A. Navickas.

Savo ruožtu J. Petrauskienė tikisi, kad nesutarimus įmanoma išspręsti konstruktyviu būdu.

„Noriu padėkoti mokytojams, kurie šiandien dirba mokyklose, taip pat noriu padėkoti mokytojams, kurie įvairiomis protesto formomis išreiškia savo nerimą ir kelia problemas, bet aš labai tikiu, kad mes galime konstruktyviai jas spręsti kartu“, – žurnalistams sakė ministrė.

Šeštadienį į ministeriją atvyko ir diskusijoje dalyvavo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, taip pat Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, prof. Vilija Targamadzė.

Kaip jau skelbė BNS, šeštadienio popietę gautas leidimas, kad ministerijoje vienu metu gali būti 30 pedagogų. BNS žiniomis, dienos metu dar gali atvykti (laikinai) penki svečiai. Streikuojantys mokytojai iš ministerijos gali laisvai išeiti ir sugrįžti.

A. Navickas anksčiau šeštadienį BNS teigė, kad tikisi, jog bus galima susitikti su mokslininkais. Jis sakė, jog mokytojai pasiruošę intensyvioms derybos ir bus ministerijoje tol, kol susitars.

„Mes pasiruošę intensyvioms deryboms ir čia būsime tol, kol susitarsime“, – BNS sakė A. Navickas.

Tai jis vėliau pakartojo ir po diskusijos.

Paklaustas, ar negalima būtų pratęsti diskusijų pirmadienį, darbo dieną, A. Navickas mokytojų veiksmus motyvavo spręstinų klausimų skuba.

„Galima, bet žiūrėkite, jeigu norime susitarti, kad mokytojai kuo greičiau grįžtų į darbą ir ketvirtadienį mes visi dirbome iki pirmos (valandos nakties – BNS) ir ministrė, ir darbo valandos irgi buvo pasibaigusios, tai tada nesuprantame, kodėl ketvirtadienį darbo valandas galime viršyti, jeigu yra sudėtinga situacija, o penktadienį jau darbo valandas nebegalime viršyti. Toks beprasmiškumas“, – BNS sakė A. Navickas.

Jis kartu teigia, kad mokytojai prašo mažiau pinigų, negu jiems reikia.

„Mūsų reikalavimai netgi mažesni, negu, kad mums priklausyti. Švietimui EBPO šalyse turi būti skiriama daugiau kaip 6 proc. (nuo BVP – BNS), šiuo metu yra 4,2 proc. Tai, ko mes prašome, yra mažiau, negu mums priklauso“, – sakė A. Navickas.

Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žalių sąjungos atstovas Tomas Tomilinas situaciją ministerijoje vadina neeiline.

„Kiek žinau, pirmadienį vyks politinių partijų vadovų susitikimas dėl švietimo (...) Mano tikslas, kad dialogo kultūra Lietuvoje keistųsi ir dialogo būdu galėtume spręsti daug problemų. Protestų Lietuvoje vyksta mažai, mes neturime didelės praktikos, čia neeilinė situacija ir mes negalima palikti apsaugos darbuotojų priiminėti visus sprendimus, ir tai – apsauga elgiasi fantastiškai, mandagiai (...) Kalbėsiu ir su mokytojais, raginu pasirinkti kitas protesto formas“, – šeštadienio popietę BNS sakė T. Tomilinas.

Tuo metu Vyriausybė yra inicijavusi parlamentinių partijų susitarimą dėl švietimo sistemos gerinimo.

Jos duomenimis, visiems A. Navicko profsąjungos reikalavimams įgyvendinti reikėtų beveik 300 mln. eurų, o vien mokytojų atlyginimų koeficientų didinimas kainuotų maždaug 130 mln. eurų.

 

 

Pasak ministro pirmininko, naujas partijų susitarimas apimtų 2020–2025 metus, tačiau A. Navicko profsąjunga papildomo finansavimo mokytojų algoms ir kitiems dalykams tikisi jau kitąmet.

Dalies mokytojų streikai tęsiasi jau trečią savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam < chi, chi

tam &lt; chi, chi portretas
Navickas, tai barzdotoji Lietuvos saulė uzgrobtoje švietimo ministerijoje

Anonimas

Anonimas portretas
Laikykis ministre tu nieko nenusikaltai cia mokytoju zemas lygis Navickis suagitavo kazkas jam daug sumokejo

Anonimas

Anonimas portretas
kai atsistatidins ministre tai ir atsiras pinigeliu ,ne brangieji neatsiras nes koncervatnikai uz didelius procentus praskolino Lietuva is kur paimti.tu pinigeliu, nes reikia didelius procentus moketi.
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių