Švietimo darbuotojų profsąjungos nusiteikusios stabdyti streiką

Švietimo įstaigų profsąjungos nuo penktadienio yra pasiryžusios stabdyti vasario 22 d. prasidėjusį švietimo darbuotojų streiką. Kaip LRT.lt teigia Švietimo profsąjungos lyderis Audrius Jurgelevičius, profsąjungos mano pasiekusios 75 proc. savo reikalavimų po to, kai vyriausybė sugebėjo rasti papildomus 8 mln. eurų darbuotojų algoms pakelti.

6 mln. eurų, revizavusi Švietimo ir mokslo ministerijos vykdomas programas, sugebėjo surasti jos vadovė Audronė Pitrėnienė. Po pasitarimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir Finansų ministerijos atstovais trečiadienį iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, skirtų įvairioms programoms Lietuvoje finansuoti, buvo surasti dar du milijonai eurų.

„Mūsų tikslas – pabaigti šį chaosą, kai mokiniai nesimoko, o mokytojai negali dirbti. Greičiausiai priimsime sprendimą nuo penktadienio sustabdyti streiką. Kita vertus, mes reikalausime, kad kitą savaitę būtų diskutuojama apie kolektyvinę sutartį, kurioje atsispindėtų esminių švietimo darbuotojų problemų sprendimo principai“, – LRT.lt teigė Švietimo profesinės sąjungos vadovas A. Jurgelevičius.

Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus po premjero pasitarimo su ministre A. Pitrėniene ir Finansų ministerijos atstovais sakė, kad bus siekiama sugrįžti prie šiuo metu nutrūkusių derybų su švietimo darbuotojų profsąjungomis dėl šakinės sutarties pasirašymo. Tai lėmė nesutarimai dėl atlyginimų didinimo ir jų reformos.

Ar nuo 2017 m. sausio bus panaikintos vadinamos algų žirklės, dėl kurių per finansinį sunkmetį sumažėjo švietimo darbuotojų algos, kaip teigia vicekancleris, priklausys nuo to, kaip šiemet augs šalies ekonomika.

Nuo šių metų sausio švietimo darbuotojų algoms padidinti valstybės biudžete papildomai buvo numatyta 21 mln. eurų. Prie šių pinigų prisidės ir profsąjungų iš vyriausybės išsiderėti 8 mln. eurų.

Ketvirtadienį prieš pietus su profsąjungų lyderiais turėtų susitikti premjeras Algirdas Butkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių