Šventiniai pavojai, tykantys mūsų augintinių

Jau įprasta garsiais ir efektingais fejerverkais pasitikti Naujuosius metus – tai patinka žmonėms. O jų keturkojams augintiniams?

Pavyzdžiui, šunys labai bijo fejerverkų, patiria didžiulį stresą. Tie keturkojai augintiniai, kurie gyvena namuose, jaučiasi saugiau, nes šalia yra jų šeimininkas, o gyvenantieji lauke pradeda blaškytis, mėgina ištrūkti į gatvę, ieškodami saugesnės vietos. Štai kodėl po Naujųjų metų nakties mieste ir jo pakraščiuose klaidžioja namų neberandantys susižaloję šunys.

Kaip padėti augintiniui, bijančiam fejerverkų? Saugiausia būtų, jei gyvūnas šį laikotarpį praleistų patalpoje, iš kurios pats negali ištrūkti, o į lauką jį išvestų su saugiu pavadžiu pats šeimininkas. Sumažinti gyvūno jautrumą fejerverkų sukeliamam stresui galima augalinės kilmės specialiais preparatais, skirtais gyvūnams apraminti. Tačiau tokius preparatus reikėtų pradėti duoti iš anksto, likus bent savaitei iki didžiųjų metų švenčių siautulio, ir pasitarus su veterinarijos gydytoju.

Noriu atkreipti dėmesį į namuose papuoštą eglutę, kuri džiugina ne tik mus, žmones, bet ir mūsų augintinius. Eglutės, papuoštos įvairiais blizgučiais, ypač domina kates, nes jos mėgsta žaisti su jais. Deja, tie žaidimai kartais liūdnai baigiasi. Pavyzdžiui, prarijusi dalį puošmenos, vadinamos lietučiu, katė gali smarkiai sunegaluoti. Mat ši puošmena gali patekti į katės virškinimo traktą ir jį pažeisti. Panašiai pasielgti – praryti – gali ir šuo. Todėl atidžiau rinkimės eglutės puošmenas.

Susėdę prie šventinio stalo, neužmirškime pasirūpinti savo keturkojais augintiniais – jų neturi būti ten, kur švenčiama, nes būtent svečiai yra draugiškiausi ir dosniausi mūsų augintiniams. Juk, pavyzdžiui, vištienos kaulas gali pridaryti daug nemalonumų,atsidūręs gyvūno virškinimo trakte. Vėmimą ir viduriavimą gali sukelti riebus, aštrus maistas, prieskonių jame gausa. Nuodingais laikomi šokoladas, razinos, vynuogės, svogūnai, avokadai, ypač bet kurios rūšies alkoholis.

Pastebėję, kad jūsų augintinis negaluoja, kuo skubiau kreipkitės į veterinarijos gydytojus. Nemėginkite patys gydyti žmonėms skirtais vaistais, nes galite labai smarkiai pakenkti savo augintiniui. Prisiminkite, kad ir šventiniu laikotarpiu mieste yra visą parą budinčių veterinarijos gydyklų, klinikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių