Sveikatos sistemos užribyje

Beveik 800 eurų, jei nėra jokių komplikacijų, tiek kainuoja gimdymas Lietuvos ligoninėse moterims, kurios ištekėjo už Lietuvos Respublikos piliečių ir turi čia laikiną leidimą gyventi. Socialiniuose tinkluose kilo audringi ginčai dėl itin didelių medicinos paslaugų įkainių atvykėliams. Teigiama, jog daugumoje užsienio valstybių imigrantams medicinos paslaugos – nemokamos.

Savarankiškos įmokos draudžiamos

Klaipėdietė Anastasija pasakojo, kad jos brolis, Lietuvos pilietis, vedė Baltarusijos pilietę. Jie abu apsigyveno Klaipėdoje.

Moteris gavo laikiną leidimą gyventi mūsų šalyje, bet tas statusas jei negarantavo nemokamų medicinos paslaugų, kurių įkainiai tokie, kad esą verčia žmones išvažiuoti iš Lietuvos.

"Kad žmogus gautų laikiną leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje, turi būti apdraustas bet kurioje draudimo bendrovėje, bet tas sveikatos draudimas jam nesuteikia galimybės lankytis pas medikus nemokamai. Kitaip tariant, toks asmuo atsiduria čia veikiančios sveikatos apsaugos sistemos užribyje", – dėstė klaipėdietė Anastasija.

Moteris stebėjosi, kad laikiną leidimą gyventi šalyje turintis žmogus pats už save privalomojo sveikatos draudimo (PSD)  "Sodrai" mokėti negali. Tokie esą Lietuvos įstatymai.

Gimdymas – 800 eurų

Čia Anastasija pateikė pavyzdį, kiek kainuoja Lietuvos piliečio užsienietės žmonos gimdymas šalies gydymo įstaigose. O tai yra mokama ir gana brangu.

"Pati nuėjau šitą kelią. Gimdymas ir dvi dienos klinikoje man kainavo 792 eurus. Privatus sveikatos draudimas medicinos paslaugų įkainių, gimdant Lietuvoje, nepadengia", – feisbuke rašė viena jauna moteris, turinti laikiną leidimą gyventi mūsų šalyje.

Ir tai tik minimali suma, jei viskas vyksta be komplikacijų. Jei iškyla kokių nors problemų, sumos už medicinos paslaugas išauga iki neregėtų aukštumų. Ir esą žmonės neturi galimybės rinktis.

Jei tu čia nepragyvenai penkerių metų, esi ne žmogus ir privalai už viską mokėti nesuvokiamas sumas.

"Nesakau, kad Lietuvoje visi atvykėliai turėtų būti gydomi nemokamai. Klausimas kitas: mūsų šalis duoda laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, bet neduoda galimybės gyventi. Jei tu čia nepragyvenai penkerių metų, esi ne žmogus ir privalai už viską mokėti nesuvokiamas sumas. Pažįstama gydytoja replikavo, o kodėl mes čia visus turime gydyti nemokamai? Manau, kad gydytojai neturėtų taip klausti", – pastebėjo klaipėdietė Anastasija.

Sprendimas – įsidarbinti

Privalomojo sveikatos draudimo problemą išspręstų įsidarbinimas. Tačiau paprastai atvykėlis kalbos nemoka, atsiranda visokių kitų trukdžių, dėl kurių darbdaviai neretai vengia įdarbinti tokius asmenis.

"Mano brolienei, ji Baltarusijos pilietė, pavyko įsidarbinti čia. Ji medicinos paslaugas kurį laiką gavo nemokamai, kaip priklauso. Paskui ji pagimdė, tai nekainavo, nes jau buvo apdrausta PSD, tačiau po to viskas ir baigėsi. Pasirodo, po gimdymo kiekviena mama Lietuvos Respublikos pilietė būna apdrausta, kol vaikui sukaks 8-eri, atvykusiems asmenims tai negalioja. Ji liko be sveikatos draudimo, nors ir pagimdė Lietuvos pilietį, nes pati yra ne Lietuvos  pilietė ir turi tik leidimą laikinai gyventi Lietuvoje", – pastebėjo Anastasija.

Klaipėdietė prasitarė, kad vienoje įstaigoje jos brolienei, dabar auginančiai vaikutį, patarė fiktyviai kur nors įsidarbinti, kad turėtų PSD.

"Jiems pasiūlė sukčiauti, apgaudinėti valstybę. Suprantu, kad jų norai buvo geri, žmonės norėjo padėti. Bet tai yra nenormalu, čia reikėtų keisti įstatymus. Juk mano brolis moka mokesčius, tačiau jo žmona jau kažkokia antrarūšė mūsų šalyje. Kaip gyventi? Jis prašė PSD sumokėti už žmoną, kad ji, kaip visi gyventojai, galėtų nemokamai naudotis medicinos paslaugomis. Jis netgi siūlė įmokėti didesnę sumą. Bet ir to mūsų įstatymai neleidžia", – teigė Anastasija.

Siūlė planuoti nėštumą

Anot Anastasijos, dar viena jos pažįstama, irgi turinti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, nuėjo į Darbo biržą ieškotis darbo, bet ten pasakė, kad jos nepriims, nes ji laukiasi kūdikio.

Esą ji tik sugadins biržos statistiką. Beje, jei toks atvykėlis net yra registruotas Darbo biržoje, jam PSD negalioja, jei jis prieš tai Lietuvoje nedirbo bent pusės metų. Todėl žmonės ir sukasi tarsi užburtame rate.

"Buvo toks pasiūlymas "planuoti nėštumą". Sakykime, galima tai suplanuoti, bet kaip suplanuosi, pavyzdžiui, apendicitą ar kokį kitą negalavimą? Visas medicinos paslaugas toks žmogus gaus, bet, žinoma, už pinigus. O juk Lietuvoje nėra taip daug žmonių, kalbama apie emigracijos problemą, tačiau atstumiami tie kol kas ne piliečiai, kurie norėtų Lietuvoje gyventi ir dirbti", – dėstė klaipėdietė.

Užsienyje kitokia praktika?

Savo artimoje aplinkoje susidūrusi su situacija, kai į mūsų šalį atvykę gyventi žmonės pakliūva į Lietuvos sveikatos sistemos užribį, Anastasija atliko savotišką socialinį eksperimentą.

Moteris socialiniuose tinkluose paprašė atvykėlių pasidalyti savo patirtimi, kokia sveikatos apsaugos sistema imigrantų atžvilgiu yra kitose valstybėse, ir buvo nustebinta netikėto rezultato.

Štai kokių atsiliepimų sulaukta socialiniuose tinkluose: "JAV visi lygūs." "Rusijoje atvykėliams sveikatos draudimas toks pat, kaip ir visiems piliečiams."

"Portugalijoje medicinos paslaugos nėštumo metu, gimdymas, priežiūra pirmuosius kelis mėnesius po gimdymo yra nemokama. Kitos paslaugos, kaip ir piliečiams, – už priėmimą pas gydytoją – 5 eurai. Bet yra ir išimčių – kiekviena moteris kartą per pusmetį turi teisę nemokamai konsultacijai dėl šeimos planavimo."

"Azerbaidžane – visi lygūs". "Čilėje visi lygūs. Ten egzistuoja mokamas draudimas ir žmonės gali naudotis privačiomis klinikomis arba nemokamai valstybinėmis ligoninėmis. Ten, kol žmona nedirba, jos sveikatos draudimą apmoka vyras."



NAUJAUSI KOMENTARAI

INVALIDE

INVALIDE portretas
Turiu dideliu poreikiu neigaluma.Gavau siuntima pas urologa 30 euru konsultacija 15 euru echoskopija su s i u n t i mu KUR EINAME

Keisti žmonės

Keisti žmonės portretas
Moterys keistos. Planuoja (tikriausiai) vaiką - NEPASIDOMĖJUSIOS soc.paketu. Atvažiavai gyventi į kitą valstybė - IŠMOK ĮSTATYMUS, pasidomėk kaip veikia visą sistema, o tada planuok vaikus. P.S Įstatymų nežinojimas - NEATLEIDŽIA NUO ATSAKOMYBĖS.

Sveikatos biuras

Sveikatos biuras portretas
Apmaudu kad paties Lietuvos gyventojams reikia moketi odantologams. Jei tiketi spauda jie mokesciu nemoka, ten didziausiais seselis. Taip pat apmaudu kad prie savivaldybe veikia sveikatos biurai kurie tik straipsnius apie sveikata raso, lyg pas mus zurnalistai nesviestu visuomenes.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių