Vyriausybė atidėjo sprendimą dėl lyties keitimo

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pasitarime pirmadienį nesutarė dėl pataisų, kuriomis siūloma Civiliniame kodekse atsisakyti dabar asmenims numatytos teisės į lyties pakeitimą, nustatant tik teisę į lyties pakeitimo registraciją. Teisingumo ministerijos rengtos pataisos bus koreguojamos.

„Kada bus pateikta papildyta ar pakeista kažkokia informacija, ką norima dar papildomai pateikti, tada ir komentuosime“, - žurnalistams pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Pagal Vyriausybei svarstyti teikiamą projektą, Civiliniame kodekse atsirastų straipsnis „Teisė į lyties pakeitimo registraciją“. Jame būtų sakoma, kad „nesusituokusiam pilnamečiui asmeniui, kuriam diagnozuotas lytinės tapatybės sutrikimas (transseksualumas), kuriam nėra apribotas veiksnumas tam tikroje srityje ir kuriam atliktas chirurginis išorinių lyties požymių pakeitimas, pateikus sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka išduotą sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, gimimo įraše keičiami duomenys apie asmens lytį“.

Dabartinė norma, kad „nesusituokęs pilnametis asmuo turi teisę medicininiu būdu pakeisti savo lytį, jeigu tai mediciniškai įmanoma. Toks asmens prašymas turi būti išreikštas raštu“, būtų išvis išbraukta.

Taip pat siūloma atsisakyti šiuo metu Civiliniame kodekse numatyto įpareigojimo priimti lyties keitimo sąlygas ir tvarką nustatantį įstatymą.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad medicininius dalykus, susijusius su lyties keitimu, gydymo tvarka, turi reglamentuoti su sveikatos apsauga susiję teisės aktai. Civiliniame kodekse liktų tik įpareigojimas teisiškai sutvarkyti lytį pakeitusio asmens dokumentus.

Tuo pačiu atkreipiamas dėmesys, kad siūloma Civilinio kodekso pertvarka nepanaikina Lietuvos pozityviosios pareigos užtikrinti asmenims, kenčiantiems lyties tapatumo sutrikimą, tinkamų ir reikiamų medicinos paslaugų teikimą.

Anot R.Šalaševičiūtės, ministerija yra parengusi dokumentus dėl medicininių lyties keitimo klausimų, tačiau prieš juos patvirtinant reikia priimti Civilinio kodekso pataisas.

„Sveikatos ministerija yra parengusi tvarką, jinai tik yra nepatvirtinta. Po to, kai bus priimtas įstatymas, jeigu jis bus priimtas, tada bus patvirtintas ir aprašas“, - pirmadienį teigė ministrė.

Civilinis kodeksas, kuriame numatyta galimybė keisti lytį, priimtas 2000 metais, bet realiai ši nuostata neveikia, nes nėra priimtų reikiamų įstatymų. Seimui ne kartą mėginta teikti su lyties keitimu susijusius įstatymų projektus, bet visi jie būdavo atmetami. Grupė parlamentarų 2013 metais yra parengusi Civilinio kodekso pakeitimo projektą, kad „medicininis lyties pakeitimas Lietuvoje draudžiamas“.

Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką. Pernai Europos Tarybos Ministrų Komitetas, prižiūrintis Strasbūro teismo sprendimų vykdymą, nutarė taikyti prieš Lietuvą priimto sprendimo vykdymo sustiprintą priežiūrą ir paragino šalies institucijas pabaigti teisėkūros procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ona

ona portretas
na taip dabar svarbiausias lietuvai klausimas,sitiek daug problemu lietuvoje arba ju nera, kad tik tokius klausimus svarstys,kas nores tas ir keisis be jusu malones.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių