Susikompromitavusiam Panevėžio vicemerui - karjeros saulėlydis

Ilgametis Panevėžio vicemeras Kastytis Vainauskas už grotų pasilieka dar bent 15 parų. Tokią kardomąją priemonę mero pavaduotojui skyrė Panevėžio apylinkės teismas, rašo Panevėžio dienraštis „Sekundė“.

Įklampino tūkstančiai

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras Rimantas Vagrys prašė K.Vainauską suimti gerokai ilgesniam laikui - bent dviems mėnesiams.

Iki vėlaus vakaro posėdžiavęs teismas šiandien paskelbs, kuriam laikui vicemeras bus nušalintas nuo pareigų. Prokuroras siūlo K.Vainauską be darbo palikti bent pusei metų.

Įtariama, kad aukštas pareigas užimantis politikas, pasinaudojęs Tarybos nario ir mero pavaduotojo įgaliojimais, visuomenine padėtimi ir įtaka, galėjo duoti neteisėtus nurodymus miesto Savivaldybės administracijos darbuotojams, atsakingiems už statinių projektavimo sąlygų sąvado tvirtinimą ir statybos leidimų išdavimą.

Pasak R.Vagrio, įtariama, kad už tai vicemeras 2008 m. yra paėmęs 5000 litų kyšį.

Kas tokiu būdu paskubinęs projektavimo sąlygų sąvado ir statybos leidimo išdavimą, prokuroras neatskleidžia.

Šiuos dokumentus savo parašu patvirtinęs ir kaip liudytojas apklaustas Savivaldybės Architektūros skyriaus vedėjas Saulius Matulis prasitarė, jog ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai jo klausinėjo apie du asmenis.

Architektas nedetalizavo, ar apklaustas dėl statybos leidimų besirūpinusiais fiziniais asmenimis, ar bendrovėmis.

Sieja su iškilusiu monstru

Nepatvirtintais duomenimis, K.Vainauskui pareikšti įtarimai gali būti siejami su bendrovei „Jungtinis duonos centras“ Savivaldybės išduotu leidimu komercinės paskirties pastato Savanorių a. statybai.

Šiuo metu nebaigto statyti penkiaaukščio monstro statybos merdėja, o gretimo namo gyventojai baiminasi vieną dieną galintys atsidurti po griuvėsiais. Mat vos verslininkams pradėjus statybas Savanorių a. 3-iajame name atsivėrę plyšiai kas dieną grėsmingai gilėja.

Nors sunerimę gyventojai ne kartą atakavo Savivaldybę prašymais įvertinti jų namo būklę ir sudrausminti verslininkus, tačiau valdininkų užtarimo taip ir nesulaukė.

„Jungtinio duonos centro“ direktorius Saulius Rinkevičius žmonės pažadėjo, jog plyšiai bus užtaisyti užbaigus penkiaaukštį.

Kas atsakingas už griūvantį Savanorių a. 3-iuoju numeriu pažymėtą namą, dabar nebeaišku. S.Rinkevičius apie statybas kalbėti vengia.

Gresia interpeliacija

Vicemerui pareikšti įtarimai kyšininkavimu sukėlė ant kojų miesto politikus. Opozicija pareikalavo mero Povilo Vadopolo inicijuoti neeilinį Tarybos posėdį ir svarstyti miesto Savivaldybėje pasikartojančius korupcijos atvejus.

Opozicijos atstovai taip pat kaltina Savivaldybės administracijos direktorių, K.Vainausko  bendražygį, „tvarkietį“ Stasį Karčinską blogai atliekant savo pareigas ir nesugebant užkirsti kelio korupcijai.

Pasak opozicijos atstovo konservatoriaus Vidmanto Urbono, rytoj Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai susitinka su meru ir tikisi išgirsti konkretų atsakymą, kokių sprendimų ketina imtis valdančioji dauguma.

„Kažkada Panevėžys garsėjo kaip nusikaltėlių miestas, dabar - korumpuotų valdininkų. Kas mėnesį STT sulaiko po vieną Savivaldybės darbuotoją“, - valdžios neveiklumu piktinosi V.Urbonas.

Konservatorius neslepia, jog mero sprendimas lems, ar opozicija neskelbs interpeliacijos valdantiesiems.

Kad K.Vainauskui gali būti pareikštas nepasitikėjimas, miesto Taryboje jau seniai sklando kalbos. Vicemeras dažnai buvo kritikuojamas dėl miesto kultūros įstaigų reorganizacijų.

Posto gali nelikti

Meras P.Vadopolas tikina dar šiandieną sušauksiantis valdančiosios daugumos pasitarimą dėl susiklosčiusios situacijos Taryboje.

„Nebūna dūmų be ugnies. Jei žmogus suimamas 15-ai parų, vadinasi, yra įvykdytas nusižengimas, todėl valdančiosios daugumos vertinimas turi būti adekvatus“, - pareiškė P.Vadopolas.

Vis dėlto meras pripažįsta neskubėsiantis teisti į korupcijos skandalą įklimpusio savo pavaduotojo ir tikisi iš jo advokato išgirsti paties K.Vainausko poziciją.

„Aš, kaip meras, privalau būti tolerantiškas. Bet jei neišgirsime paties K.Vainausko sprendimo, teiksime klausimą dėl jo atstatydinimo. Čia ne vaikų žaidimas“, - tvirtina P.Vadopolas.

Meras vis dar nesiryžta įvardyti, kaip korupcijos skandalas perstumdys kėdes miesto Taryboje. Tačiau prasitaria, kad trečiojo vicemero postas gali būti ir visai panaikintas. Kad Panevėžiui per didelė prabanga sunkmečiu išlaikyti tris mero pavaduotojus, opozicija valdantiesiems yra ne kartą priekaištavusi.

Vienintelis žingsnis - atsistatydinti

Tomas Josas, Tarybos narys

Manęs pernelyg nenustebino žinia apie vicemerui K.Vainauskui pareikštus įtarimus. Manau, tokia situacija jau seniai brendo. Turiu daug gerų pažįstamų įvairiose miesto įmonėse ir žinau, kad tarp Panevėžio verslininkų jau seniai sklandė kalbos, kad Savivaldybėje toleruojamas kyšininkavimas, pažįstamų ir draugų protegavimas.

Kita vertus, jei žmogus statosi namą, vadinasi, turi iš ko. Nebent iš atlyginimo, bet visai nevalgo.

Aš pats dirbau apskrities viršininku, ėjau miesto mero pareigas, ir tikrai neblogai uždirbau, bet tebegyvenu daugiaaukščio trijų kambarių bute.

Dabartinėje situacijoje valdančiajai daugumai, jei turi ambicijų dirbti Taryboje ir kitą kadenciją, vienintelis kelias - atsiprašyti panevėžiečių ir garbingai atsistatydinti. Tokį jų žingsnį turėtų lemti ne tik korupcijos skandalas, bet ir sparčiai smunkanti miesto ekonominė padėtis.

Vis dėlto nelabai tikiu, kad valdantieji tam ryžtųsi. Koaliciją, vienijančią visiškai skirtingų ideologijų partijas - socialdemokratus, partiją Tvarka ir teisingumas, Liberalų sąjūdį bei liberalcentristus - jungia valdžios postai, draugai ir kiti interesai. 


Šiame straipsnyje: Vainauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių