Suomijos ginkluotės inspektoriai vertins Lietuvos karinį dalinį

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Suomijos ginkluotės kontrolės inspektorių grupė Lietuvoje atliks pasirinkto rajono inspekciją ir karinio dalinio vertinimą.

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad Suomijos atstovų vizitas truks nuo pirmadienio iki trečiadienio. Per jį inspektoriai turės teisę apsilankyti pasirinktame rajone, kurio plotas iki 20 tūkst. kvadratinių kilometrų, taip pat lankysis Lietuvos kariuomenės poligonuose, susitiks su Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ir Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadovybe. Ginkluotės kontrolės inspektoriams taip pat bus sudaryta galimybė apskristi pasirinktą rajoną Lietuvos karinių oro pajėgų orlaiviu.

Trečiadienį inspektoriai atliks Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“, dislokuotos Klaipėdoje, vertinimą. Brigados vadas pulkininkas leitenantas Artūras Radvilas informuos juos apie dalinio personalą, pagrindinę ginkluotę ir techniką. Lankydamiesi brigados padaliniuose ir bendraudami su ten tarnaujančiais kariais inspektoriai galės susipažinti su dalinio kasdienine veikla, taip pat apžiūrėti ginkluotės ir technikos pavyzdžius.

Suomijos ginkluotės kontrolės inspektorių grupė Lietuvoje veikia pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 metais parengto Vienos dokumento reikalavimus.

Pagal šios inspekcijos ir vertinamojo vizito metu gautą informaciją Suomijos atstovai parengs ir išplatins ESBO šalims ataskaitas su išvadomis, kaip Lietuva vykdo tarptautinių sutarčių reikalavimus ginkluotės kontrolės srityje.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja leisti vykdyti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius. Remiantis Vienos dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ portretas
Pats laikas Suomams ir Švėdams prisijungti prie NATO juo labiau turi labai daug karybos patirties nuo karų istorijų !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių