Sunkmečiu - 10 žmonių komandiruotė į Pietų Korėją

Ministrė, Seimo narys, trys viceministrai, Kauno meras ir dar keturi aukšti pareigūnai - tokia delegacija beveik savaitei keliaus į Pietų Korėją. Politikai žada, kad dešimties žmonių komandiruotė greitai atsipirks, mat korėjiečiai trykšta noru investuoti Lietuvoje.

Vasario 16-oji Seule

Premjero Andriaus Kubiliaus potvarkiu sudaryta delegacija savo viešnagę Pietų Korėjos sostinėje Seule pradės ateinantį pirmadienį, vasario 15 d. Delegacijos vadovei - krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei - tai bus vienas nedaugelio atvejų, kai vasario 16-ąją teks sutikti užsienyje.

Ministrė su savimi pasiėmė gausią svitą. Krašto apsaugos ministerijai Seule atstovaus ir ministrės adjutantas Giedrius Dvilaitis bei ministerijos Tarptautinių ryšių ir operacijų departamento direktorius Robertas Šapronas.

Ne ką kuklesnė kompanija atstovaus ir Lietuvos energetikos interesus. Į Seulą keliaus energetikos viceministras Romas Švedas bei bendrovės „Visagino atominė elektrinė“ generalinis direktorius Šarūnas Vasiliauskas.

Likę delegacijos nariai - ūkio bei susisiekimo viceministrai Arnoldas Burkovskis ir Rimvydas Vaštakas, Kauno meras Andrius Kupčinskas, Seimo narys Vaidotas Bacevičius bei Lietuvos ambasadorius Kinijai, Korėjai, Mongolijai ir Vietnamui Rokas Bernotas.

Žada investicijas

Dešimties žmonių komandiruotė į Seulą - nepigus malonumas krizės kamuojamai valstybei. Tačiau delegacijos nariai įsitikinę, kad kelionė netruks atsipirkti. Mat korėjiečiai esą gali į Lietuvą atnešti milijonines, o gal ir milijardines investicijas.

„Yra interesas investuoti, dalyvauti įvairiuose mūsų projektuose. Jie mato galimybių dėl atominės elektrinės, kitų investicijų“, - dienraščiui sakė parlamentaras V.Bacevičius, Tarpparlamentinių ryšių su Korėjos Respublika grupės pirmininkas.

Pasak jo, Korėjos ekonomika laikos kur kas geriau nei mūsiškė, ir reikia Azijos šalies verslininkų dėmesį. Esą būtent dėl to į Seulą keliauja net keturių ministerijų atstovai.

Paklaustas, ko Korėjoje ieškos Kauno meras A.Kupčinskas, Seimo narys negalėjo detalizuoti. Tačiau jis užsiminė, neva korėjiečiai ketina Lietuvoje statyti gamyklą, galbūt ir Kauno apylinkėse. „Yra įmanoma, kad bus kažkokia gamykla, bet neturėčiau daugiau pasakoti“, - sakė V.Bacevičius.

Kokias investicijas į Lietuvą trauks Krašto apsaugos ministerijos atstovai - pašnekovas negalėjo įvardinti.

„Šiuo vizitu pirmiausia siekiame padėti mūsų šalims užmegzti glaudesnius ryšius ekonominio vystymo skatinimo, energetikos, transporto, informacinių technologijų ir kitose srityse. Manome, kad Lietuva ir Korėjos Respublika turi nemažai bendrų interesų. Pietų Korėja, kuri per trumpą laiką iš žemės ūkio šalies išsivystė į viena pirmaujančių pasaulio ekonomikų, savo patirtimi yra įdomi Lietuvai. Tikimės, kad ir Lietuva galėtų sudominti Korėją kaip potenciali rinka, todėl kviesime Korėjos žmones atvykti ir investuoti Lietuvoje“, - tai vizito į Korėją priežastis R.Juknevičienė aiškina oficialiame Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Krašto apsaugos ministerijos delegatai savaitę Seule leis pasirašinėdami susitarimus, aptarinėdami misiją Afganistane ir t.t. Tiesa, vizito metu įvyks dar vienas svarbus dalykas - R.Juknevičieneiuž asmeninį indėlį plėtojant politinius ir kultūrinius ryšius tarp Lietuvos ir Korėjos Respublikos bus suteiktas Hankooko užsienio studijų universiteto garbės daktaro vardas.

Kiek tai kainuos?

Premjero potvarkis nustato, kad delegacijos narių komandiruotės išlaidos apmokamos „iš atitinkamų institucijų lėšų“. Kitaip tariant, Kauno mero kelionė patuštins miesto biudžetą, o Krašto apsaugos, Susisiekimo, Energetikos bei Ūkio ministerijos taip pat turės pakratyti kišenes dėl savo delegatų.

Tiesioginių skrydžių iš Vilniaus į Seulą, žinoma, nėra. Taigi valstybės delegatai veikiausiai keliaus iš vieno didžiųjų Europos oro uostų, pvz., Frankfurto. Ekonominės klasės kelionė vienam žmogui, kaip savo tinklapyje nurodo avialinijos „Lufthansa“ kainuotų nuo maždaug 1300 iki 2175 eurų (4,5-7,5 tūkst. litų). Jei delegatai keliaus ne ekonomine, o verslo klase, kaina vienam žmogui jau šoktelės iki 6-7,9 tūkst. eurų (20,7-27,3 tūkst. litų). Tiesa, ambasadoriui R.Bernotui tokio tolimo skrydžio neprireiks.

Geriausiu atveju, vien 9 delegatų kelionė mokesčių mokėtojams kainuos per 40 tūkst. litų. Jei pasirinktas ne pats pigiausias variantas, vien aviabilietai valstybei atsieis 180-245 tūkst. litų. Kiek kainuos keliauninkų apgyvendinimas viešbutyje ir kitos komandiruotės išlaidos - belieka tik spėlioti.


Šiame straipsnyje: Juknevičienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių