Sumažėjo žūčių darbe, bet padaugėjo sunkių susižalojimų

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) per pirmąjį šių metų pusmetį užfiksavo 18 mirtimi pasibaigusių nelaimingų atsitikimų darbe - 36 proc. mažiau nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį.

Tačiau išaugo sunkių susižalojimų skaičius - iš viso per pusmetį gauti 67 pranešimai apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai, pranešė inspekcija.

„Deja, sumažėjęs mirtinų įvykių darbe skaičius dar neduoda preteksto džiaugtis. Sunkių sužalojimų darbe padaugėjo 14 atvejų arba 26 proc., o kiekviena sunki trauma, kaip paaiškėja tiriant jos priežastis ir aplinkybes, buvo prie galimo mirtino įvykio ribos“, - pranešime cituojamas VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas.

Daugiausiai nelaimingų atsitikimų darbe įvyko statyboje – 7 mirtini ir 24 sunkūs, transporto ir saugojimo įmonėse – 5 mirtini ir 5 sunkūs, apdirbamosios gamybos įmonėse atitinkamai – 2 ir 14. Pasak VDI, minėtų sričių įmonėse įvykusios mirtinos nelaimės sudaro beveik 80 proc. visų šalyje įvykusių mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe, o sunkūs – per 60 proc. visų sunkių nelaimingų atsitikimų darbe.

Kaip teigia S.Balčiūnas, daugiau nei 60 proc. atvejų mirtinos ir sunkios nelaimės darbe įvyko blogai organizavus darbus, netinkamai juos vykdžius arba darbdaviui neužtikrinus vidinės darbuotojų saugos ar nekontroliavus, kad darbuotojai laikytųsi jiems privalomų vykdyti reikalavimų. Apie trečdalis darbuotojų buvo sunkiai sužaloti, kai atlikdami darbus nesilaikė vadovų duotų nurodymų ar sąmoningai rizikavo savo sveikata ar gyvybe.

Pranešime pažymima, jog teigiamas šio pusmečio rodiklis – daugiau nei per pusę sumažėjo nukentėjusių neblaivių darbuotojų: darbe žuvo 2 neblaivūs darbuotojai, 4 patyrė sunkius kūno sužalojimus, o pernai tuo laikotarpiu atitinkamai buvo 6 ir 9.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių