Sukritikavo alkoholio suvartojimo statistiką: Lietuva nėra prasigėrusi

Lietuva tikrai nėra prasigėrusi, o mūsų jaunimas Europos narkotikų ir priklausomybių monitoringo centro pateikiamas kaip pavyzdys. Taip LRT RADIJUI sako Legalaus verslo aljanso, vienijančio alkoholio gamintojus ir platintojus, vadovas Romas Apulskis. Anot jo, alkoholio suvartojimas mažėja jau nuo 2007 m., o skelbiamoje statistikoje skaičiais paprasčiausiai manipuliuojama.

– Kaip vertinate tai, kad iš pradžių buvo paskelbta vienokia Pasaulio sveikatos organizacijos alkoholio suvartojimo statistika, o vėliau – kita?

– Aš pasakysiu paprastai – įžvelgiu manipuliaciją skaičiais. Prieš Alkoholio kontrolės įstatymo priėmimą buvo viešinami labai drastiški skaičiai, dabar jau atsitraukiama. Galima spėlioti, kad prieš tris savaites nebuvo žinomi 2016 m. skaičiai. Kodėl buvo viešinami kažkokie seni skaičiai? Tai akivaizdi manipuliacija.

Kitas dalykas, jeigu kalbėtume apie šešėlinę rinką, tas pats Aurelijus Veryga su Sveikatos mokslu universitetu, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu darė tyrimus ir nustatė, kad šešėlyje yra iki litro [alkoholio, kuri vidutiniškai suvartoja vienas žmogus – LRT.lt], o dabar sakoma – tikriausiai tie 5 litrai buvo šešėlis.

Iš tikrųjų skirtumai didžiuliai. Niekaip kitaip to nepavadinčiau, kaip manipuliacija. Žinome tikruosius skaičius. Mokesčių inspekcija tiksliai, litro tikslumu, suskaičiuoja legalų alkoholį, t. y. 13 litrų. Dar prisideda šešėlis, bet reikia turėti omenyje, kad lietuvių emigrantai, gyvenantys didelio akcizo šalyse – Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Skandinavijos šalyse – išveža iš Lietuvos alkoholį. Tai faktas. Yra atlikti tyrimai. Jeigu jais tikėtume, išvežamas didesnis kiekis nei yra šešėlyje.

Skaičiais galima abejoti, bet faktas, kad lietuviai vidutiniškai sunaudoja apie 13 litrų alkoholio. Tai nėra mažai. Reikia imtis priemonių, bet nereikia manipuliuoti skaičiais.

– Ar galėtumėte patvirtinti, kad alkoholio vartojimas mažėja? Ar tai rodo jūsų pardavimai?

– Taip, tai akivaizdi tendencija, kuri matoma jau daugybę metų. Mažėja ir nelegali, ir legali rinka. Suvartojimas Lietuvoje tikrai mažėja jau nuo 2007 m. Visi išvedžiojimai – manipuliacijos. Alkoholizmas Lietuvoje mažėja. Tai vyksta dėl įvairių priežasčių: dėl kultūrinių dalykų, dėl to, kad europėjame, keičiame savo įpročius, o vyresnioji daug gerianti karta po truputį „nueina“.

– Pagal naująją statistiką, Lietuva vis tiek labiausiai prasigėrusi šalis pasaulyje. Jūsų manymu, ką reikėtų dėl to daryti? Ar priimtos priemonės bus veiksmingos?

– Visų pirma, Lietuva tikrai nėra labiausiai prasigėrusi. Kaip sakiau, skaičiais manipuliuojama. Tikrai Rusijoje geriama daugiau, Baltarusijoje – daugiau, Ukrainoje – daugiau. Kiekvienas, kas yra buvęs tose šalyse, tai puikiai supranta. Tai vienas dalykas.

Kitas dalykas, kad kažkokių priemonių reikėjo, bet reikėjo labai gerai įvertinti tikslinę auditoriją – kas yra prasigėrę. Buvo ne tik meluoja dėl statistikos, bet buvo meluojama, kad lietuvių jaunimas yra prasigėręs.

Atlikti labai aiškūs, platūs Europos narkotikų ir priklausomybių monitoringo centro tyrimai. Ten Lietuva pateikiama kaip pavyzdinė valstybė, kur jaunimas geria mažai. Čia kalbame apie jaunimo tyrimus. Dabar sako „gelbėjame jaunimą, nes jis labai prasigėręs ir vis labiau prasigeria“. Tai melas. Visi tyrimai rodo, kad prasigėrusi vyresnioji karta. Reikia spręsti problemą su ja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žinovams

žinovams portretas
gal verta pasivaikščioti po miestų mikrorajonus, netoli prekybos centrų, kad pamatytum, kokia reali situacija ? Tiek prasigėrusių, nubomžėjusių visokio amžiaus žmonių Lietuvoje dar nebuvo. Sėdint aukštomis tvoromis apstatytose pilaitėse sunku realybę matyti.

Cha

Cha portretas
Viskas aišku: paskaičiavo, kiek alkoholio buvo nupirkta tada, kai Lietuvoj buvo per tris milijonus gyventojų, ir padalino gautus litrus iš dabartinio gyventojų skaičiaus, kuris gal net dviejų milijonų nebesiekia, va ir rezultatas - didžiausi pasauly girtuokliai.

//////...............

//////............... portretas
cha alchogolio gamintojas suabejojo statistika ...lygiai taip pat kaip suabejojo a lia ,,,prezidente,, grybauskaite po pilieciu surasymo , kad lietuvoj liko 2mil.65o tukst ...todel jos nurodymu buvo pakoreguota ,,,surado,, dar ir pasigare 2mil. 950 tuks. gyventoju , bet gavus papildoma nurodyma ,,,,,iskase ir suieskojo ,,, dar daugiuau ir lietuvoj atsirado 3mil 052 tuks......o faktiskai siai dienai lietuvo beliko 1mil.780tuks lietuviu likusieji jos ir jos sutves suvezti pridurkai is visu pasaulio skyliu ...tas pats ir su alchogoliu ..manau tuoj pakoreguos statistika ir tapsim pati blaiviausia tauta europoje ,o gal ir visam pasauly.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių