Su lyčių nelygybe lietuviai dažniausiai susiduria darbe

  • Teksto dydis:

2014 m. pabaigoje atlikta Eurobarometro apklausa parodė, kad beveik visi apklausti europiečiai (94 proc.) sutinka, jog lyčių lygybė yra viena svarbiausių teisių.

Nors apie du trečdalius apklaustų europiečių (68 proc.) pastebi, jog lyčių nelygybė šiandien yra mažesnė nei prieš dešimtmetį, trys iš penkių respondentų (62 proc.) atsakė, jog lyčių nelygybė yra paplitusi jų valstybėje (68 proc. teigiamai į šį klausimą atsakiusių buvo moterys, 57 proc. – vyrai). Lietuvoje beveik pusė apklaustųjų (49 proc.) teigia, jog šalyje paplitusi lyčių nelygybė (iš jų 54 proc. moteriškos lyties respondenčių). Didžiausia dalis žmonių, manančių, jog lyčių nelygybė paplitusi jų valstybėje, gyvena Prancūzijoje (79 proc.), Ispanijoje (76 proc.) ir Švedijoje (72 proc.).

Paprašyti pasirinkti tris socialines nišas, kur su lytimi susiję stereotipai paplitę labiausiai, europiečiai išskyrė profesinę aplinką (51 proc.), reklamos sritį (34 proc.) ir žiniasklaidą (33 proc.). Respondentų nuomone, mažiausiai lyčių nelygybė vyrauja sporto srityje (18 proc.) ir mokykloje (16 proc.). Lietuvių nuomone, socialinė niša, kur su lytimi susiję stereotipai paplitę labiausiai, yra profesinė aplinka (37 proc.), po jos seka žiniasklaida (28 proc.) ir politinės sritys (24 proc.).

76 proc. europiečių ir panaši dalis (72 proc.) lietuvių teigia, jog lyčių nelygybės klausimo išsprendimas Europos Sąjungoje turėtų būti prioritetinis. Vėlgi, didesnė dalis europiečių, į šį klausimą atsakiusių teigiamai, buvo moterys: 79 proc. Europos Sąjungoje bei 75 proc. Lietuvoje. Kaip skubiausiai tvarkomas sritis, kuriose vyrai ir moterys gali susidurti su nelygybe, lietuviai nurodė smurtą prieš moteris (64 proc.), už vienodą darbą moterims mokamą mažesnį atlyginimą (45 proc.), nelygų vyrų ir moterų pasidalijimą namų ūkio darbais (21 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių