STT: svarstomas VRK narių darbo reglamentas yra ydingas

Specialiųjų tyrimų tarnyba teigia, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo reglamento projektas yra ydingas ir leidžia nepagrįstai prisirašyti papildomų darbo valandų.

Tokią išvadą STT pateikė įvertinusi VRK darbo reglamento projektą antikorupciniu požiūriu.

STT vertinimu, VRK narių parengtas naujas darbo reglamentas leistų nariams užsirašyti daugiau darbo valandų, būtų atsisakyta reikalavimo teikti ataskaitas dėl konkrečių padarytų darbų, o komisijos nariai savo darbo laiką patys pažymėtų darbo laiko apskaitos žiniaraštyje, nurodydami trukmę valandomis.

„Numatomi pakeitimai vertinami, kaip ydingi, nes sudaro galimybes galimai nepagrįstai prisirašyti papildomų darbo valandų, net nenurodant, už kokių darbų ir užduočių atlikimą“, – dokumentą vertina STT.

STT reglamentą nusprendė įvertinti savo iniciatyva, „atsižvelgdama į viešojoje erdvėje esančią informaciją, kad VRK nariai nepritarė siūlymui kreiptis į STT antikorupcinės išvados“.

VRK sausį nusprendė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad ši įvertintų naujai parengtą komisijos darbo reglamentą, tačiau nepritarė komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės siūlymui kreiptis į STT. VRK vadovė tuomet sakė, jog pati kaip įstaigos vadovė kreipsis į STT dėl antikorupcinio vertinimo.

Reglamento projektu numatoma išbraukti pareigą darbo apskaitos žiniaraščiuose išsamiai nurodyti visus konkrečius darbus ir jiems atlikti skirtas valandas, įtvirtinant tik prievolę žymėti savo darbo laiką, nurodant mėnesio dieną ir trukmę.

Taip pat numatyta apmokėti už pasirengimą posėdžiams, darbą posėdžių metu, sprendimų projektų parengimą bei redagavimą, teisės aktų projektų rengimą bei vertinimą ir kitų darbų atlikimą.

Įvertinę dokumentą STT korupcijos prevencijos specialistai taip pat teigia, kad reglamento pakeitimai lemtų didesnį VRK uždarumą ir mažesnę atskaitomybę visuomenei.

„Pavyzdžiui, ketinama nustatyti, kad kai kuriems svarbiems klausimams VRK galėtų sudaryti darbo grupes tik iš VRK narių ir sekretoriato darbuotojų, naikinama pareiga į posėdžius kviesti įvairių institucijų atstovus, ekspertus, specialistus. Nėra viešinama tokių darbo grupių sudėtis ir nagrinėjami klausimai, neskelbiami posėdžių protokolai“, – sakoma išvadoje.

STT siūlo detalizuoti, kokius klausimus galėtų spręsti darbo grupės, sudarytos tik iš VRK narių ir sekretoriato darbuotojų, o kokiems specifinių žinių ir kompetencijos reikalaujantiems klausimams turėtų būti kviečiami ekspertai ir specialistai. Taip pat siūloma VRK protokolus skelbti viešai interneto svetainėje, kad suinteresuoti visuomenės nariai galėtų su jais susipažinti.

STT taip pat laikosi pozicijos, kad viešumo stinga ir prašymų bei skundų nagrinėjimo tvarkai, o „VRK nariams norima suteikti pernelyg plačią diskreciją spręsti, kuriuos skundus nagrinėti, kurių – ne“.

STT siūlo numatyti informacijos apie išnagrinėtus skundus, tiesiogiai susijusius su VRK kompetencija, viešinimą.

Anot STT pranešimo, VRK turėtų per du mėnesius informuoti tarnybą, kaip atsižvelgta į pateiktus pasiūlymus.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė trečiadienį BNS sakė, komisija privalo atsižvelgti į STT pastabas. Anot jos, reglamentas neturi kelti nereikalingų aistrų ir nusižengti kitiems teisės aktams.

„Tai tik reglamento projektas, jis nėra priimtas. Dabar laukiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pastabų, įvertinsime jas, ir kompleksiškai priiminėsime reglamentą“, – teigė L. Matjošaitytė.

Ji anksčiau yra kritikavusi kitų VRK narių inicijuotą reglamento projektą.

Vienas iš naujo reglamento iniciatorių VRK narys Vilius Semeška, trečiadienį perskaitęs STT antikorupcinį vertinimą, suabejojo, ar tarnybai buvo pateiktas naujausias reglamento projektas ir priedas.

„Toks įspūdis, kad to priedo STT negavo ir nevertino. Jeigu jie negavo priedo, tai būtų stipri manipuliacija iš pirmininkės pusės“, – BNS sakė V. Semeška.

Anot jo, dabar VRK nariai pildo darbų žurnalą.

„Dabar reikalaujama nurodyti, kam skambinta, su kuo buvo susitikimas. Yra pilna VRK narių kontrolė“, – dabartinės tvarkos ydingumą aiškino VRK narys.

Jo teigimu, dabar VRK pirmininkė „gali vienasmeniškai nubraukti ar pridėti valandas, realiai daryti įtaką narių nepriklausomumui ir sprendimams“.

„Pasisakiau ir pasisakau už kuo didesnį VRK skaidrumą, todėl naujas VRK reglamentas, numatantis, kad nebūtų slepiami jokie raštai, skundai ar išvados, komandiruotės būtų skirstomos skaidriai, skundų nagrinėjimas vyktų pagal aiškiai nustatytą tvarką - yra labai reikalingas, tik, panašu, jo priėmimas yra tyčia vilkinamas“, – tvirtino V. Semeška.


Šiame straipsnyje: VRKdarbo reglamentasSTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai VRK

Tai VRK  portretas
komisijos pirmininkė buvo teisi ? Na ir kas dėl skaidrumo taip ,,sunervino ,,kitus komisijos narius kurie nepritarė pirmininkės siūlymui ? Kaip balsavo konservatorius Semaška ir kiti ? Bijote skaidrumo ? ))) ar vėl intrigos ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių